Vintergästen

(The Winter Guest). Regi: Alan Rickman Manus: Rickman och Sharman Macdonald efter den senares pjäs Foto: Seamus McGarvey Klipp: Scott Thomas Scenografi: Robin Cameron Don Musik: Michael Kamen. Med: Emma Thomppson (Frances) Phyllida Law (Elspeth) Gary Hollywood (Alex) Arlene Cockburn (Nita) Sheila Reid (lily) Sandra Voe (Chole) Douglas Murphy (Sam) Sean Biggerstaff (Tom). Produktion: Ken Lipper, Edwaard R, Pressman, Steve Clark-Hall, England 1997. Längd: 110 minuter. Svensk Text.

Att en skådespelare tar steget över till registolen är inte ovanligt, men resultaten är inte alltid lyckade. Ibland hade det varit bäst om de blivit vid sin läst, de är mycket bättre skådespelare än regissör. Men det kan också inträffa att de etablerar sig som framstående filmskapare, ofta då de regissera sig själva som skådespelare. Ett exempel på den första typen är Richard Attenborough, och på det senare Clint Eastwood.

Alan Rickman hade en framgångsrik teaterkarriär bakom sig när han debuterade på vita duken som terrorist i Die Hard , och han har sedan dess oftast fått spel bovroller. Ett undantag är hans roll i Jane Austenfilmen Förnuft och känsla där hans insats är ett av de mest minnesvärda i denna lite stela film.

När Rickman debuterade som filmregissör valde han till den ena huvudrollen Emma Thompson, som svarade för manus och en huvudroll i Förnuft och känsla . Till den andra huvudrollen valdes Thompson riktiga mor, Phyllida Law, som tidigare förekommit i biroller i dotterns filmer Law spelade samma roll i scenversionen av Vintergästen , som också Rickman regisserade.

Vintergästen utspelas i ett kargt och fruset skotskt landskap. Frances kan inte komma över sorgen efter sin nyligen avlidna man. hon lämnar vardagssysslorna till sin unge son. Samtidigt försöker hennes mor få henne att återvända till livet.

Det är bäddat för klassiskt familjedram med många hårda ord och uppgörelse. Rickman har ett förflutet som skådespelare (förhoppningsvis även en framtid). Han inser när han går till verket att skådespelarna är en av de oundgängliga beståndsdelarna vid en films tillkomst. Han ger dem en chans att utveckla sin kons. Film består av att fotografera skådespelarna så att åskådaren ser vad de gör.

HE

© Uppsala Filmstudio