The War Zone 16/11 kl 19.00

Storbritannien 1999. Regi: Tim Roth. Manus: Alexander Stuart. Producent: Sarah Radclyffe, Dixie Linder. Foto: Seamus McGarvey. Musik: Simon Boswell. I rollerna: Ray Winstone (Dad), Lara Belmont (Jessie), Freddie Cunliffe (Tom), Tilda Swinton (Mum), Annabelle Apison (Nurse), Kate Aschfield (Lucy), Colin Farrell (Nick), Aisling O'Sullivan (Carol), Megan Thorpe (Baby Alice), Kim Wall (Barman). Längd: 98 min.

"Jag tar med mig publiken på en obehaglig resa in i familjens vardagsrum." [Tim Roth]

För den breda publiken är den brittiske skådespelaren Tim Roth mest känd för sina roller i Quentin Tarantinos filmer. The War Zone är Roths debut bakom kameran, den bygger på Alexander Stuarts prisade debutroman från 1989 med samma namn. Det är en obehaglig historia som Roth har valt att ge sig på att regissera, filmen handlar om incest. Fadern i en trebarnsfamilj förgriper sig på den äldsta dottern, något som upptäcks av den 15-årige sonen.

Det är en tragisk men visuellt vacker film, för det dystra, tunga ämnesvalet till trots har Roth förlagt handlingen till det vackra, engelska kustlandskapet i Devon.

Filmen mottogs med blandad kritik, men en sak kunde kritikerna enas om, det är svårt att värja sig. Detta är helt i enlighet med Roths syfte. Det är en påträngande film, åskådaren kommer inte undan den brutala sanningen. En recensent har kallat filmen "den mest deprimerande film som någonsin gjorts."

KHÅ

© Uppsala Filmstudio