Svarta Änglar

(Heavenly Creatures) Nya Zeeland 1994. Regi: Peter Jackson. Manus: Peter Jackson & Frances Walsh. Producent: Jim Booth. Foto: Alun Bollinger. Musik: Peter Dasent. I rollerna: Melanie Lynskey (Pauline), Kate Winslet (Juliet), Sarah Peirse (Honora), Diana Kent (Hilda), Clive Merrison (Henry), Simon O'Connor (Herbert), Jed Brophy (John/Nicolas), Peter Elliot (Bill Perry), Gilbert Goldie (doktor Bennett), Geoffrey Heath (kyrkoherde Norris), Kirsti Ferry (Wendy), Ben Skjellerup (Jonathon), Darien Takle (Miss Stewart), Elisabeth Moody (Miss Waller), Liz Mullane (Mrs Collins) m fl. Längd: 99 minuter.

"Oskuld. Fantasi. Besatthet - Ord som summerar varför denna film blev så fascinerande historia. En mordhistoria om kärlek, en mordhistoria utan några bovar"

Peter Jackson

Peter Jackson, som tidigare gjort sig ett stort namn inom splatterfilmsgenren med sina filmer Bad Taste och Braindead , har här lämnat den humoristiskt blodiga fantasin för att istället ta sig an den tragiskt blodiga verkligheten. Det psykologiska dramat Svarta Änglar är en verklighetsbaserad historia om ett av Nya Zeelands mest uppmärksammade mordfall, det så kallade Parker-Hulmefallet. Händelsen ägde rum i Christchuch under 1950-talet.

Filmen skildrar en stark vänskap mellan två 15-åriga skolflickor, Juliet och Pauline, som när deras relation till varandra hotas av omvärlden tar till en så drastisk handling som mord för att undanröja hotet.

Manus till filmen Svarta Änglar skrev Peter Jackson tillsammans med sin livskamrat Frances Walsh efter ett tidsödande och gediget undersökningsarbete. För att få historien så autentisk som möjligt har paret gått igenom polisrapporter och intervjuat gamla vänner och släktingar till flickorna. Mest nytta hade de av Paulines utförliga dagböcker, det är också därifrån originaltiteln kommer. "Heavenly Creatures" är titeln på en dikt Pauline skrev. Flickorna såg sig som himmelska varelser. De dyrkade och geniförklarade varandra (däremot hade de enligt Jackson ingen sexuell relation). Det är relationen mellan flickorna som står i centrum för filmen framför själva konsekvensen av förhållandet. Jackson och Walsh ville ge en riktig och komplicerad bild av hur historien utspelade sig. De har inte lagt till, dragit ifrån eller försökt göra egna tolkningar av händelsen. Eftersom fallet är en del av Nya Zeelands historia försökte de vara så exakta som möjligt. De ville synliggöra det i ett 90-tals perspektiv där flickorna behandlas som mänskliga varelser. Det är inte meningen att glorifiera dem utan att förmänskliga dem. Ett tag övervägde Jackson att inte visa mordet i bild men ville inte göra flickorna till martyrer. "Jag ville göra dem ansvariga för vad de har gjort. Meningen är att publiken ska bli ledsen och känna total avsmak."

Båda flickorna fängslades efter mordet. I domen beskrevs de som kallhamrade mördare "mycket intelligenta, psykiskt friska, men brådmogna flickor med snuskig fantasi." De släpptes 1959 under förutsättningen att de aldrig skulle träffas igen. Idag lever de under andra namn. Det är inte känt var Pauline befinner sig men Jackson håller det för troligt att hon aldrig har lämnat Nya Zeeland. Juliet heter numera Anne Perry och bor i Skottland. Hon har blivit en framgångsrik kriminalromansförfattarinna.

1994 fick Svarta Änglar Silverlejonet i Venedig och filmens manus Oscar-nominerades.

KHÅ

© Uppsala Filmstudio