Sök mig på mobilen

(Go-yang-i rul Boo-tak-hae/Take care of my cat) Sydkorea 2001. Regi och manus: Jae-eun Jeong. Foto: Young-hwan Choi. Kilpp: Hyun-mi Lee. Musik: M&F. I rollerna: Doo-na Bae (Tae-hie), Yo-won Lee (Hye-ju), Ji-young Ok (Ji-young), Eun-sil Lee (Bi-ryu), Eun-ju Lee (Ohn-jo) mfl. Längd: 112 min.
Det var väl bara en tidsfråga innan svallvågen av mobil personlig radiokommunikation, mobiltelefonen, skulle sätta sina spår i filmkonsten. Redan de tidiga stumfilmerna var ju nästan löjligt fascinerade av tidens moderniteter - bilar, tåg, flygplan och framför allt telefoner. Telefoner är ju inte bara modernitet och statussymbol utan också ett mycket användbart dramaturgiskt verktyg. Ett telefonsamtal är ett billigt och enkelt sätt att införa ny information till åskådaren och ge handlingen en ny riktning. Deus ex Ericsson.
Mobiltelefonerna gjorde väl sitt intåg i filmvärlden som nervigt avbrott i scener man inte kom vidare med i alla dessa polisfilmer, inte minst svenska. Plötsligt behövdes inte längre en polisbil med roterande blåljus och sprakande polisradio - det bara piper till i hjältens ficka och så är jakten igång.
Men i Sök mig på mobilen används mobilerna och de ständiga SMS-meddelandena snarare för att gestalta bristen på kontakt, isoleringen och ytligheten i den bristfälliga mänskliga kommunikationen. Filmen skildrar en brytningstid i Korea - nu. Fem unga kvinnor, skolkamrater, är på väg ut i livet. Livet, värderingarna och platsen i samhället förändras. Vänskapen sätts på prov och ses i nya perspektiv.
Känsliga personporträtt, vardagsmiljöer skildrade med perfekt gehör och poetiska övertoner - i allt är Sök mig på mobilen ett exempel på den nya vågen av starka filmer från Sydkorea, ett filmland att hålla ögonen på.
NB

© Uppsala Filmstudio