Skuggornas armé

I Skuggornas armé skildras en del av den franska motståndskampen mot de ockuperade nazisterna. Här finn inga överdrivna hjältar utan riktiga människor som tar på sig svåra uppgifter. De för den bittra kampen till slutet med oftast det högsta priset för dem själva.

Melville deltog själv i motståndskampen och inledde efter kriget sin filmarna. Melville är mest känd för sina ödesmättade gangsterdramer, som Samurajen och Den röda cirkeln. Hans bana avbröts för tidigt, 1973, men hans filmer hör till filmens största. Melville behärskade till fulländning filmens uttrycksmedel. Bara ett exempel är när motståndsmännen försöker få ut en torterad kamrat ur ett av Gestapos fängelser. Hela sekvensen är nästan utan tal, men inte ljudlös. I och för sig triviala, vardagsljud som smällande låskolvar får en djupare innebörd genom Melvilles sätt att kombinera filmens olika element till en fungerande konstnärlig enhet.

HE

L'Armée des ombres
Frankrike 1969. Regi och manus: Jean-Pierre Melville, efter roman av Joseph Kessel. Irollerna: Lino Ventura, Paul Meurisse, Simone Signoret, Jean-Pierre Cassel . Längd: 140 min.

© Uppsala Filmstudio