Resan till månen

[Le Voyage dans la lune] Frankrike 1902. Regi, manus, dekor, kostymer, trick: Georges Méliès. Producent: Georges Méliès. Foto: Michant. I rollerna: Georges Méliès (expeditionens ledare), Victor André, Depierre, Farjaux, Kelm, Brunnet. Stjärnorna: Dansöser från Châletes balettkår. Måninvånarna: Akrobater från Folies-Bergère. Längd: 14 min.
Den 8 december 1861 föddes Geoges Méliès, en av filmhistoriens första och största trollkonstnärer. Méliès var yrkesillusionist med egen trolleriteater i Paris när han såg bröderna Lumières filmer 1895. Han förstod att filmen kunde skapa nya möjligheter för den egna verksamheten som magiker och han skaffade sig utrustning och började filma. Méliès fortsatte med detta i över 15 år, under den tiden hann han med att producera över 1500 filmer. Runt 1912 försvann Méliès från filmvärlden. Han hade vid det laget nått världsrykte med sina filmer, men han hade han fått svårt att hänga med i den snabba utvecklingen i filmbranschen och hans företag gick i konkurs. Han glömdes bort av omvärlden fram till slutet av 1920-talet då han återupptäcktes. Méliès hyllades före sin död 1938 som en av de stora föregångarna inom filmkonsten.
Méliès lät handkolorera sina filmer (han hade 200 kvinnor anställda för att utföra detta gedigna arbete). Filmerna är fulla av trolleritrick och framförallt humor. Resan till månen är den mest kända av hans filmer. Precis som titeln antyder handlar filmen om en expedition till månen (en måne som mest påminner om ett ganska degigt knäckebröd). Rymden visar sig vara fylld av överraskningar för den lilla expeditionen. Rockbandet Smashing Pumkins gjorde under 1990-talet en parafras på den här filmen i videon till sången Tonight, tonight.
Vi väljer att hylla Méliès på hans 140:de födelsedag med en visning av Resan till månen, en av de filmer som lett till att hans namn lever kvar än idag.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio