Prinsessan och krigaren

(Der Krieger und die Kaiserin) Tyskland 2000. Regi och manus: Tom Tykwer. Foto: Frank Griebe. Klipp: Mathilde Bonnefoy. Musik: Reinhold Heil, Johnny Klimek och Tom Tykwer. I rollerna: Franka Potente (Simone ”Sissi”), Benno Fürmann (Bodo), Joachim Król (Walter), Lars Rudolph (Steini), Melchior Beslon (Otto), Ludger Pistor (Werner), Christa Fast (Sigrun Molke), Susanne Bredehöft (Zewi), Gottfried Breitfuss (Paul), Steffen Schult (Bruno), Rolf Dennermann (Dieter), Ali Nejet-Nouei (Ali), Sybille J Schedwill (Maria).
Längd: 135 minuter.
Spring Lolas regissör, Tom Tykwer och skådespelerskan Franka Potente samarbetar igen i Prinsessan och krigaren. Som titeln antyder har filmen en sagokvalitet, fast historien utspelar sig i nutiden. Potente (nu med blont hår) spelar Sissi, en uttråkad sjuksköterska som tillbringar nästan hela sitt liv i mentalsjukvården, där hon både jobbar och bor. En ödslig dag blir Sissi påkörd av en lastbil och dör nästan. Hennes liv räddas av en attraktiv främling som plötsligt kryper under lastbilen och utför en amatöroperation på henne. Mötet under lastbilen är en av de mest absurda och originella kärleksscener i modern filmkonst. Förändrad av händelsen börjar Sissi söka sig ett nytt liv.
Fullt med udda karaktärer, drömlika sekvenser och musik gjord av regissören själv, har filmen definitivt känslan av oberoende film, trots dess mer traditionella struktur. Prinsessan och krigaren är den första film Tykwer gjorde efter genombrottet med Spring Lola 1998. Jämfört med Spring Lola är den här i högre grad karaktärsdriven, men den häftiga bildstilen är densamma. Sisi är en betydligt mer mångsidig karaktär, som ger Potente mer utrymme att visa sin skicklighet som skådespelerska.
Med hjälp av många av de element som fanns redan i Spring Lola, har Tykwer ändå skapat en helt annorlunda film. Antingen representerar Prinsessan och krigaren en ny vändning hos Tykwer för europeisk konstfilm, eller så är den bara ett experiment – i vilket fall är den sevärd.
NP

© Uppsala Filmstudio