Nattvakten

Danmark 1994. Regi: Ole Bornedal. Manus: Ole Bornedal. Foto: Dan Laustsen. Musik: Joakim Holbeck, Knud Odde mfl. I rollerna: Nikolaj Coster-Waldau (Martin), Sofie Gråbøl (Kalinka), Kim Bodnia (Jens), Lotte Andersen (Lotte), Ulf Pilgaard (Kommisarie Wörmer) mfl. Längd: 107 minuter.
Har du bara sett den hopplösa amerikanska nyinspelningen av denna film så är det dags att du nu ser originalet som fick mig att åter börja titta under sängen och stänga garderobsdörren ordenligt innan sänggående. Allvarligt talat så är detta en av dom mer skrämmande filmer jag har sett på år och dar. Med gamla hederliga skrämselknep som speglingar i fönster, smygande längs långa, mörka korridorer, blodiga fotspår och försvunna lik har Ole Bornedal här lyckats producera en riktig nagelbitare.
Filmen tar sin början när Martin börjar jobba extra som nattvakt på ett bårhus för att finansiera sina studier. När offren från en seriemördare, som har specialiserat sig på prostituerade kvinnor, kommer in börjar konstiga och skrämmande saker ett hända. Eftersom konstigheterna börjar parallellt med Martins anställning och på grund av ett underligt vad med bäste vännen Jim börjar polisen misstänka att det är Martin som ligger bakom morden.
Den ende som till slut verkar tro på honom är Kommissarie Wörmer, men även han börjar tveka...
PS

© Uppsala Filmstudio