När solen stod som högst

(Mua he chieu thang dung) Vietnam 2000. Regi: Anh Hung Tran. Manus: Anh Hung Tran. Foto: Pin Bing Lee. Klipp: Mario Battistel. Musik: Tôn-Thât Tiêt. I rollerna: Tran Nu Yên-Khê (Lien), Nhu Quynh Nguyen (Suong), Le Khanh (Khanh), Quang Hai Ngo (Hai), Chu Hung (Quoc), Manh Cuong Tran (Kien), Le Tuan Anh (Tuan), Ngoc Dung Le (Huong). Längd: 112 minuter.
Tre systrar i Vietnam samlas för att fira deras mors dödsdag med en festmiddag. Alla bär en hemlighet som långsamt avslöjas under filmens gång. Kärleken och familjen står i centrum i detta oerhört vackra drama.
När solen står som högst är Tran Anh Hungs tredje film efter succéerna Doften av grön papaya och Cyklo. Hung skapar en ultra-estetisk stämning genom att ta lika mycket hänsyn till samspel mellan miljö och musik som till själva berättelsen. Alla scener är kärnfulla och levande med atmosfäriskt ljud och vyer av ett Vietnam som har inget att göra med krig.
Detta subtila familjedrama, med inblick in i karaktärens inre psyke, påminner om den japanska filmgurun Ozu. Men till skillnad mot Ozu har Hung en yngre generations smak, som uppenbarar sig med bland annat med filmmusik av Lou Reed. Hung fokuserar på de tre systrarnas relationer, både till varandra och till männen i deras liv. En är gift med en fotograf som lever ett hemligt liv, en annan med en författare med skrivkramp. Den yngsta systern är kär i sin bror, som hon också bor ihop med.
Den värld som Hung presenterar är väldigt tredimensionell, komplett med sensuella bilder och levande filmmusik. Filmen saknar explosioner à la Hollywood, men har istället implosioner i karaktärernas privatliv.
NP

© Uppsala Filmstudio