Mördarna finns mitt ibland oss

[Die Mörder sind unter uns] Östtyskland 1946. Regi och manus: Wolfgang Staudte. Foto: Friedl Behn-Grund, Eugen Klageman. Produktion: DEFA. I rollerna: Hildegard Knef (Suzanne Wallner), Ernst Wilhelm Borcher (Hans Mertens), Arno Paulsen (Ferdinand Bruckner). Längd: 87 min. Engelska texter.
För ett land som både bokstavligt och andligt är lagt i ruiner är det viktigt att både andligt och materiellt åter bygga upp landet. Tyskland efter 2:a världskriget var ett sådant land, och återuppbyggande på olika plan kom igång.
1946 kom den första tyska efterkrigsfilmen Mördarna finns mitt ibland oss. Filmen producerades i östzonen som kontrollerades av Sovjet, de övriga allierades censurmydigheterna hade underkänt manuset. Filmen är inspelad i verkliga ruiner, några kulissbyggen var av naturliga skäl inte nödvändiga. Filmen var den första i raden av vad som brukar kallas ”ruinfilmer.” En relativt kortvarig företeelse som diskuterade nazismen och Tyskland och tyskarnas skuld till denna.
Filmen är en mörk berättelse om några av kriget påverkade människor. Susanne Wallner återvänder efter att suttit i koncentrationsläger till Berlin. Hon får kontakt med den sargade läkaren Hans Mertens. När denne åter träffar sin militärchef från kriget, Bruckner, vill Mertens skipa rättvisa. Men frågan är om privat hämnd är den rätta vägen.
Det förflutna, hur fasansfullt och motbjudande det än kan vara, går inte att utplåna. Detta gäller både på det privata och i ett större samhälleligt perspektiv. Det Staudte ville visa på var hur nazismen och dess medlöpare lever kvar även efter det att de lyckas lägga sitt tusenåriga rike i ruiner. Men fortsatt laglöshet är ingen utväg. Det måste skapas ett nytt fungerande samhälle. Figuren Bruckner som förnekar allt ansvar och all skuld är en figur som Staudte återvänder till, i ett tidigare skede i den tyska historien, i filmen Undersåten, som filmstudion också visar denna termin.
HE
Visas i samarbete med Goethe Institut Stockholm.

© Uppsala Filmstudio