Memento

USA 2000. Regi: Christopher Nolan. Manus: Chistopher Nolan och Jonathan Nolan. Foto: Wally Pfister. Klipp: Dody Dorn. Musik: David Julyan, David Bowie, Thom Yorke. I rollerna: Guy Pearce (Leonard Selby), Carrie-Anne Moss (Natalie), Joe Pantoliano (John Edward), Teddy Gammell, Mark Boone Jr (Burt Hadley), Russ Vega (kypare), Jorja Fox (Catherine Shelby).
Längd: 113 minuter.
När Christopher Nolan, nu aktuell med Insomnia, släppte Memento så var det hans andra långfilm. Han debuterade 1998 med den svartvita Following, en lågbudgetfilm med idel okända skådespelare och som spelades in en dag i veckan under ett års tid. Manuset till Memento, skrivet av Christopher Nolan, är baserat på en novell av hans bror Jonathan.
Huvudrollsinnehavaren Leonard Shelby (Guy Pearce) verkar med sina dyra kläder, sin Jaguar och alla sina pengar vara en framgångsrik affärsman men hans liv går bara ut på en sak: Att hitta den man som våldtog och mördade hans hustru. Men Shelby lider av en ovanlig form av minnesförlust. Efter en kvart glömmer han var han är, vart han ska och varför. Han måste därför dokumentera allting som händer med hjälp av anteckningar, polaroidfoton och, för särskilt viktiga noteringar, genom tatueringar på sin kropp. Ständigt vaknar han upp i nya situationer utan att ha en aning om vad som har hänt eller hur han har hamnat där han är. När han möter en person vet han inte om han har träffat denne förut, utan att först konsultera sina foton där han möjligtvis har skrivit upp deras namn.
Det utmärkande med Memento är att den är berättad i korta avsnitt och börjar alltså från slutet och går tillbaka i tiden fram till någon sorts början. Historien är ytterst väl ihopsatt och man får som åskådare vara aktiv för att försöka hänga med i scenerna och fundera på vad som kan ha hänt tidigare. Eftersom vi inte fått reda på vad som har hänt innan en särskild händelse befinner vi oss till viss del i samma sits som Leonard Shelby. Helt plötsligt är vi inkastade i en situation som vi inte vet någonting om. Vad gör vi där? Vilka är personerna runt omkring oss? Sekvenser visas ur olika vinklar, i olika stadier av skeenden med senare delen först.
Om man tycker om filmer som Bryan Singers De misstänkta, där man själv får vara med och ta ställning, fundera och försöka pussla ihop berättelsen, så är Memento närmast ett måste. Filmen håller för att ses flera gånger och det är nästan nödvändigt om man verkligen ska greppa hur allting hänger ihop.
PS

© Uppsala Filmstudio