Maria Full of Grace

USA 2004. Regi & manus: Joshua Marston. Producent: Paul S. Mezey. Foto: Jim Denault. Musik: Jacobo Lieberman, Leonardo Heiblum. I rollerna: Catalina Sandino Moreno (Maria), Yenny Paola Vega (Blanca), Guilied López (Lucy), John Alex Toro (Franklin), Patricia Rae (Carla), Wilson Guerrero (Juan), Orlando Tobon (Don Fernando), Fernando Velasquez (Pablo Arisiztabal), Jamie Osorio Gómez (Javier), Charles Albert Patino (Felipe), Evangelina Morales (Rosita), Ada Vergara De Solano (Carolina), Maria Consuelo Pérez (Constanza) m.fl. Längd: 101 min.

17 åriga Maria bor i ett trångt hus i en liten by på den colombianska landsbygden tillsammans med sin mamma, mormor, syster och systerbarn. Det är Maria som är familjeförsörjare. Hon arbetar med att ta bort taggarna från rosstjälkar på en fabrik för snittblommor, men det är inte ett jobb hon trivs med. Hon har en halvtaskig relation till pojkvännen Juan, men hon är gravid och han vill att de ska gifta sig. Det vill inte Maria. Hennes liv ändrar helt riktning då hon erbjuds ett arbete som knarkkurir till USA. För Maria ter sig detta som en utväg men det visar sig bli en riskfylld resa som hon har gett sig in på.

Det här är Joshua Marstons debutfilm. En lågbudgetfilm som lett till att regissören jämförts med diskbänksrealismens mästare Ken Loach och Mike Leigh. Marston har valt att arbeta med okända skådespelare och i vissa fall amatörer. Filmen präglas av en dokumentär känsla, avskalad från traditionella Hollywoodelement såsom skottlossning och biljakter. Och det är alltid befriande med en amerikansk film som inte skyller på den enskilda individen utan tydliggör det faktum att det är systemet det är fel på.

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio