Mannen utan minne

(Mies vailla menneisyyttä) Finland 2002. Regi och manus: Aki Kaurismäki. Producent: Aki Kaurismäki. Foto: Timo Salminen. I rollerna: Markku Peltola (M), Kati Outinen (Irma), Juhani Niemelä (Nieminen), Kaija Pakarinen (Kaisa), Sakari Kuosmanen (Anttila), Outi Mäenpää (bankanställd), Pertti Sveholm (polis), Aino Seppo (Ms fru), Annikki Tähti, Esko Nikkari mfl.
Längd: 97 minuter.
Ensamma hjärtan med tomma fickor under vår herres eller är det kanske fåglarnas himmel.
Aki Kaurismäki om Mannen utan minne
En man som helt tappat minnet efter en rånmisshandel tar sin tillflykt till ett märkligt containerliv bland fattiga och missanpassade i Helsingfors hamnkvarter. Den finländske regissören Aki Kaurismäki ville göra en film om arbetslösa, eller som han själv uttrycker det; ”Jag skulle skämmas när jag såg mig i spegeln om jag inte gjorde en film om arbetslösa.” Men det här är ingen dyster historia, det är en saga med budskapet att sammanhållning och vänskap är viktigare än pengar och fast arbete. Mannen utan minne är den andra delen i en triologi om livet i Finland. Den första var Moln på drift, 1996.
Kaurismäkis filmer präglas av sparsamhet. Det är en sparsam dialog och en sparsam scenografi, filmerna är gjorda med en sparsam ekonomi och manuset skriver Kaurismäki på en vecka. (Förr kunde han skriva ett manus på en helg men han har blivit latare med åren.) Till skillnad från den svenska kollegan Roy Andersson är Kaurismäki även sparsam när det gäller omtagningar: ”Ibland är inte ens skådespelarna medvetna om att det är en tagning, de tror att det är repetition. Det händer någon gång att vi tar om en scen, men vi använder den aldrig.” Men trots all denna sparsamhet är Mannen utan minne en storslagen film som med ett vackert foto skildrar människorna som har halkat lite utanför på ett humoristiskt och känslosamt sätt.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio