Ljuva morgondag

Den i Egypten födde kanadensaren av armenisk börd, Atom Egoyan, har blivit rosad av kritiker och publik världen över för filmen Ljuva morgondag. Invånarna i det lilla, kanadensiska samhället Sam Dent drabbas av en oerhörd olycka. Skolbussen kör av vägen och nästan alla barn i byn omkommer. En advokat anländer till byn på eget initiativ för att förmå föräldrarna att utse en syndabock för det som hänt med argumentet att olyckor inte existerar. Det visar sig att advokaten har ett själviskt motiv, han använder de drabbade föräldrarnas sorg och vrede för att få kontroll över sin egen. Hans egen dotter är narkoman. Advokatens ankomst river upp sår i byn. Mörka hemligheter avslöjas, såsom vänsterprassel, incest och annat elände. Som en röd tråd genom historien går sagan om Råttfångaren i Hameln, han som straffar invånarna i ett samhälle genom att ta deras barn ifrån dem.

Ljuva morgondag är en film som behandlar sorgearbete och konsten att förenas med ödet. Att acceptera det faktum att det inte går att acceptera de verkligt stora förlusterna i livet. Man måste lära sig leva med dem. Det är inte bussolyckan i sig som är det viktiga utan hur människorna hanterar sorgen, hur de vill hämnas på ödet. En film om skuld, sanning och lögn, om förlust och vrede. Filmen erbjuder inga svar eller konfliktlösningar, bara känslor, minnen och sorg.

KHÅ

The Sweet Hereafter
Kanada 1997. Regi: Atom Egoyan. Manus: Atom Egoyan (Baserat på en roman av Russell Banks). Producent: Atom Egoyan & Camelia Frieberg. Foto: Paul Sarossy. Musik: Mychael Danna.
I rollerna: Ian Holm (Mitchell Stevens), Sarah Polley (Nicole Burnell), Bruce Greenwood (Billy Ansell), Tom McCamus (Sam Burnell), Arisnee Khanjian (Wanda Otto), Alberta Watson (Risa Walker), Gabrielle Rose (Dolores Driscoll), Maury Chaykin (Wendell Walker) mfl.
Längd: 112 min.

© Uppsala Filmstudio