Les enfants terribles

Regi: Jean-Pierre Melville. Manus: Melville och Jean Cocteau efter Cocteaus roman. Foto: Henri Decae. Musik: Bach, Vivaldi. I rollerna: Nicole Stéphane (Elisabeth) Edouard Dhermitte (Paul) Jacques Bernard (Gérard) Renée Cosima (Dargélos/Agathe). Produktion: Jean-Pierre Melville, O.G.C, Frankrike 1949. Längd: 107 minuter Ej biografvisad i Sverige. Engelska texter.

Jean-Pierre Melville (1917-1973) brukar ofta utpekas som en av de stora särlingarna i filmhistorien. Men de mycket enkla ekonomiska ramarna som hans första filmer tillkom under var en nödvändighet, inte en följd av stupida manifest baserade på förvirrade tankar om hur film skall göras. Melville hade säkerligen instämt i Aki Kaurismäkis uttalande att om man inte får ljussätta är det ingen idé att göra film. För den som har sinne för hans filmer framstår Melvilles verk som ett av filmkonstens viktigaste, och hans storhet har knappast minskat efter hans död, då den ena taffligare fummlaren efter den andra får göra "film".

Les enfants terribles är Melvilles andra långfilm. Den bygger på en roman av Jean Cocteau, och författaren förmedlar själv texter ur romanen på ljudbandet. Det är en berättelse om två syskon som har en skrämmande gemenskap, och vars bindningar får förödande konsekvenser för dem själva, och för människor som kommer dem för nära. FranÃßois Truffaut menade 1974 att Cocteaus bästa roman hade blivit Mevilles bästa film, och han fortsatte:

Dramat i Les enfants terribles är en av filmhistoriens sällsynta luktsinnesfilmer - lukten är den i sjuka barns rum, progressiv och höjande sig flämtande som de oroande spåren av en brusten linje i en temperaturkurva ... Denna sjukhuspoesi blir aldrig omodern och allt detta, för gammal eller ung, gör oss mottagliga för kärlekens sjuka.

HE

© Uppsala Filmstudio