Lantana

Australien 2001. Regi: Ray Lawrence. Manus: Andrew Bovell. Producent: Jan Chapman. Foto: Mandy Walker. Musik: Paul Kelly. I rollerna: Anthony LaPaglia (Leon Zat), Geoffrey Rush (John Knox), Barbara Hershey (Dr Valerie Somers), Kerry Armstrong (Sonja Zat), Rachel Blake (Jane O’May), Russel Dykstra (Michael), Daniella Farinacci (Paula Daniels), Peter Phelps (Patrick Phelan), Leah Purcell (Claudia), Glenn Robbins (Pete O’May), Jon Bennett (Steve), Melissa Martinez (Lisa) mfl. Längd: 121 minuter.
”En kvinna försvinner. Fyra äktenskap dras in i ett snårigt nät av kärlek, svek, sex och död. Alla kommer inte att överleva. Lantana är ett thrillerdrama om kärlek, vänskap och svek. Om de misstag vi gör, om de konsekvenser vi måste ta, och om de försök vi gör att ställa allt tillrätta.”
Ray Lawrence tillhör inte världens mest produktiva långfilmsregissörer. Han debuterade med filmen Bliss 1985 och sen dröjde det ända till år 2001 innan hans nästa fullängdare kom, Lantana. Däremellan har han dock gjort sig ett namn som reklamfilmare.
Lantana börjar som en mordgåta då en oidentifierad kvinna hittas död i skogen. Men det här är inte en film om en mordutredning. Vi får istället se hur livet för fyra medelålders par, alla med sina problem, långsamt flätas samman av slumpens inverkan. Mordet på kvinnan i skogen finns kvar någonstans i periferin men det är inte förrän långt in i filmen vi får någon förklaring till vad hon råkat ut för.
Det är en tät historia av en stillsam karaktär som berättas för oss, men trots tempot lider inte filmen av några längre transportsträckor. Manuskriptet bygger på manusförfattarens egen pjäs Speaking in Tounges. Lantana har jämförts med filmer som Magnolia och Short Cuts, två filmer som också handlar om slumpmässiga möten mellan människor och som är uppbyggda på samma sätt, som ett pussel.
En kritiker har jämfört filmen med att fiska abborre. Den ger samma känsla som det vibrerande motståndet och de små rycken under invevningen som bara en abborre kan uppbringa. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det, det var länge sen jag fiskade abborre, men en intressant jämförelse är det hur som helst.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio