Kvinnan i sanden

[Sunao no onna] Japan 1963. Regi: Hiroshi Teshigahara. Manus: Kobo Abe. Musik: Toru Takemitsu. Produktion: Teshigahara Prod. I rollerna: Kyoko Kishida, Eiji Okada. Längd: 111 minuter. Danska texter.
För den som varit med ett tag förefaller det som om det tidigare fanns mycket större utrymme inom filmvärlden för udda filmer, och mycket personliga och egensinniga filmskapare. Skulle en sådan film som Kvinnan i sanden kunna göras idag? Det är en berättelse om en insektssamlare som i ett sandigt strandlandskap ramlar ned i en sand-grop och där hålls fången av en mystisk kvinna, som kräver att han fullgör vissa plikter. Filmen är full av svårtolkade inslag, det är kanske inte meningen att filmen har något lätt facit.
Regissören Teshigahara är son till en av Japans mest kända blomsterarrangörer, och han har själva ägnat sig åt denna speciella japanska konstform. 1992 gjorde han en film om blomsterarrangemang och teceremonier, Shogun och mästaren, men annars har han inte varit särskilt aktiv som filmskapare.
Ett viktigt inslag i Kvinnan i sanden är musiken, skapad av Toru Takemitsu, en av den japanska filmens riktigt stora. Hans musik är en viktigt del av filmen och understödjer berättelsen, men den har också ett eget värde.
HE

© Uppsala Filmstudio