The Killers

Regi: Don Siegel Manus: Gene L Coon från en novell av Erest Hemingway. Foto:Ricard L. Rawlings. Musik:Johnny Williams. I rollerna: Lee Marvin (Charlie Storm,) John Cassavetes (Johnny North), Angie Dickinson (Sheilia Farr), Ronald Reagan (Browning), Clu Gulager (Lee), Claude Akins (Earl Sylvester). Prod: Don Siegel, Universal, USA 1964 Längd: 95 minuter.
Efter visningen av filmen för bolagstopparna:
Jennings Lang: I’ll tell you one thing, Don. The picture was much better than the script.
Don Siegel: Isn’t it supposed to be? I'd sure as hell be disapponited hearing you say ”The script's better than the picture”.
I dag när frågan som oftast kan ställas om en ny film är vilket som är uslast filmen eller manuskript? är den yrkesstolthet som Siegels yttrande återspeglar en röst som från en tid då allt kanske var bättre. Åtminstone var filmerna det.
Siegel är mest känd för sitt sammanbet med Clint Eastwood i filmer om Coogans Bluff och Dirty Harry. Men Siegel hade en lång karriär Hollywood. Han började som klippare och ansvarade bland annat för det inledande montage i Casablanca. Sedan började han regissera egna filmer och han storhetstid var 60 och 70-talet.
Hemingways novell hade 1947 bildad underlag för Rober Siodmaks film noir-klassiker med Burt Lancaster och Ava Gardner. I början av 60-talet tycket man på Universal att det kunde vara dags för en ny version som skulle göras för TV. Men filmen blev för våldsam för TV och gjord i stället succé på biograferna.
Två yrkesmördare utför ett uppdrag, men offret flyr inte och de börjar undersöka varför. De kommer en historia om pengar, kärlek och svek på spåren. Samtidigt blir de själva involverad i historien de undersöker.
Lee Marvin och Clu Gulager som de två mördarna är klädda i prydliga vita skjortor och svarta kostymer och bär sin utrustning i dokumentportföljer, de är svår att skilja från affärsmän. Detta sätt att skildra bovar har senare blivit en kliché i amerikansk film.
Bödlarna är början på en stjärnkarriär. Lee Marvin hade under 50-talet ofta spelat brutala biroller men det här var hans första huvudroll och han blev efter filmen en stot stjärna om än lite ofta i roller som var en variation på rollen i Bödlarna. Filmen blev också avslutningen på en skådespelarkarriär, det var Ronald Reagans sista roll innan han gick vidare till större uppgifter?
HE

© Uppsala Filmstudio