Kärlek het som chili

Como agua para chocolate (Mexiko, 1992) Regi: Alfonso Arau. Manus: Laura Esquivel Medverkande: Marco Leonardi, Lumi Cavazos, Regina Torne, Yareli Arizmendi. Längd: 123 min

Filmen utspelar sig i Mexico 1910 och historien centrerar sig kring tre systrar, i synnerhet den yngsta, Tita. Berättarrösten som figurerar i utkanterna härleds till systerdottern Esperanza som berättar den tragikomiska historien om Tita och hennes älskade Pedro.

De unga tu får nämligen inte gifta sig då Tita, som yngsta systern, enligt mexikansk tradition ska stanna hemma och ta hand om modern tills denna dör. Pedro gifter sig sålunda med äldsta systern Rosaura istället för att åtminstone få vara sin älskade nära.

Tita, född och uppvuxen i köket, tar så vara på tillfällena att få ge Pedro av sig själv via maten. För maten har nästan en egen roll i filmen. När den blir kryddad med Titas tårar och svartsjuka drabbas de som äter av den av magont. Om maten blir kryddad med kärlek och åtrå så spricker nästan matgästerna av ett plötsligt erotiskt begär.

Titas kamp med och försök till självständighet gentemot den dominanta modern och med den mexikanska revolutionen pågående i bakgrunden så får filmen något av ett frigörelsetema. Detta gör till att vara lite mer än "bara" en underhållande och sensuell kärleksfilm.

Romanen med samma namn som filmen baseras på är skriven av Laura Esquivel (Alfonso Araus fru) som även skrivit manus till filmen. Como agua para chocolate , originaltiteln är ursprungligen ett svåröversatt mexikanskt ordstäv som stammar så långt tillbaka som till Aztekerna. Direktöversatt blir det ungefär "som vatten för chokladen" och med det menas att vattnet nått den perfekta temperaturen för att smälta choklad. Arau berättar själv vad det betyder, egentligen: "So when you are like water for chocolate, you are about to explode in two ways: first, if you are furious, and second, if you are erotically exited."

Och det säger väl egentligen det mesta. En passionerad film om undertryckta känslor som försöker ta sig till ytan.

Kärlek het som chili vann åtskilliga priser. Däribland kan nämnas 10 stycken Ariel (som är den mexikanska motsvarigheten till Oscars) och så utsågs den till bästa film vid Milwaukee Film Festival.

OA

© Uppsala Filmstudio