Jalla! Jalla!

Sverige 2000. Regi & manus: Josef Fares. Producent: Anna Anthony. Foto: Aril Wretblad. Musik: Daniel Lemma. I rollerna: Fares Fares (Roro), Torkel Petersson (Måns), Tuva Novotny (Lisa), Laleh Pourkarim (Yasmin), Leonard Terfelt (Paul), Jan Fares (Farsan), Sofia Ahlström Helleday (Jenny), Benyam Eriksson (Benson), Khatoun Fares (Farmor), Abdulahad Fares (Abdul), Tommy Andersson (Peter), Caroline fares (Caroline) mfl. Längd: 88 min.

Man kan väl näppeligen påstå att den nya svenska filmen generellt sett har varit något att skryta om under de senaste 10 åren. Men ett och annat guldkorn kan man trots all vaska fram ur den nationella filmskörden och Jalla! Jalla! är ett sådant. Det är måhända inte en film som går under kategorin mästerverk, men det är en underhållande film om kulturkrockar som innehåller några mästerliga skådespelarinsatser. Regissören har låtit rollbesätta filmen med diverse familjemedlemmar och det är till stor del de som briljerar i sina roller.

Jalla! Jalla! är en komedi som handlar om kompisarna Måns och Roro, en helsvensk och en nysvensk, som arbetar för parkförvaltningen. De har en ganska utbränningsrisksbefriad inställning till sitt arbete och tycks mer eller mindre ta dagen som den kommer. Om det bara inte vore för de personliga problemen som de båda bär på. Måns har problem med potensen, något som tär på hans förhållande. Roro vill inte gifta sig med den av familjen tilltänkta bruden från Libanon, det skulle nämligen kunna förstöra hans förhållande med den svenska flickvännen.

Det här är Josef Fares långfilmsdebut. Jalla! Jalla! är en film i vilken alla tendenser till Bergmanskt svårmod och alla Lars Norén-influenser lyser med sin frånvaro. Det här är en rolig film som man mår bra av.

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio