Ingenmansland

(No Man’s Land) Bosnien, Storbritannien, Frankrike 2001. Regi och manus: Danis Tanovic. Producent: Marc Baschet, Frédérique Dumas-Zajdela & Cédomir Kolar. Foto: Walter van den Ende. Musik: Danis Tanovic. I rollerna: Branko Djuric I (Chiki), Rene Bitorajac (Nino), Filip Sovagovic (Cera), Georges Siatidis (Marchand), Serge-Henri Valcke (Dubois), Sacha Kremer (Michel), Alain Eloy (Pierre) m fl. Längd: 98 min.
När kriget i Bosnien bröt ut 1992 gav sig den unge, begåvade filmstudenten Danis Tanovic till fronten för att dokumentera vad som hände som filmare åt den bosniska armén. Han tjänstgjorde där i två år och spelade in sammanlagt 300 timmars film, innan han flydde från landet gömd i en brittisk jeep. Han arbetade under en tid som skogshuggare i Belgien och tog sen på nytt upp filmstudierna.
Tanovics erfarenheter från kriget ligger till grund för manuskriptet till Ingenmansland, ett manus som tog honom tre veckor att skriva. Det är en både ironisk och djupt tragisk historia han målar upp för publiken, realistisk och likväl absurd.
Ingenmansland utspelar sig i en skyttegrav mellan de bosniska och serbiska frontlinjerna i bargen utanför Sarajevo. Där sitter tre soldater fångade, serben Nino och bosnierna Ciki och Cera. Förutom det faktum att ingen av dem kan ta sig därifrån utan en stor risk att bli skjuten, så kompliceras situationen ännu mer av att Cera ligger på en mina. Om han rör sig exploderar minan och då dör de alla tre. Ingenmansland är en svart komedi där fiender plötsligt finner sig i en situation där de är beroende av varandra för att överleva.
Tanovic har valt att inte skuldbelägga någon part i filmen. Det är en antikrigsfilm, inte en anti-serbfilm. Dessutom påpekar han att människor ibland hamnar på fel sida, inte för att de vill det utan för att livet för dem dit. Filmen erbjuder oss inga hjältar, men där finns heller inte många skurkar. Tanovic riktar istället sin kritik mot FN, det internationella samfundet och omvärldens likgiltighet. I filmen kallas FN-trupperna för “smurfar“.
Ingenmansland är producerad av bla Cédomir Kolar som också står bakom Innan Regnet Faller. Tanovic har sett till att skriva ett kontrakt på att Hollywood aldrig kan göra en nyinspelning av filmen.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio