House by the cemetary

(Quella villa accanto al cimitero). Italien 1981. Regi: Lucio Fulci. Manus: Elisa Briganti, Lucio Fulci, Giorgio Mariuzzo, Dardano Sacchetti. Foto: Sergio Salvati . Klipp: Sergio Salvati. Musik: Walter Rizzati. I rollerna: Catriona MacColl (Lucy Boyle), Paolo Malco (dr Norman Boyle), Ania Pieroni (Ann, barnvakt), Giovanni Frezza (Bob Boyle), Silvia Collatina (Mae Freudstein), Dagmar Lassander (Laura Gittleson), Giovanni De Nava (Dr. Jacob A Freudstein), Daniela Doria (första kvinliga offret) mfl. Längd: 84 minuter.
”Ett avskuret kvinnohuvud rullar nerför trappan, blod stänker, ett litet barn blir åskådare. ” Så här beskrevs House by the cemetary i svensk press under den mycket uppmärksammade styckmordsrättegången mot obducenten 1988. Filmen visades i rätten eftersom den fått tre plus, dvs toppbetyg i obducentens personliga betygsbok. Han skrev följande om filmen: ”Äkta scener. Uppsprättade lik, hjärnsubstans som rinner ut, avskurna huvuden med mera, med mera…” Även The New York Ripper visades i tingsrätten, också den regisserad av Lucio Fulci och belönad med tre plus i betygsboken. Båda filmerna var totalförbjudna på den svenska marknaden.
Handlingen i House by the cemetary är enkel. En forskare och hans familj flyttar in i ett gammalt hus, ”Dr. Freudstein’s house”, döpt efter en tidigare ägare med en morbid läggning. Föga anar forskaren att det huserar en gengångare i källaren, vars hobby är att ta livet av alla som kommer in i huset.
”The Godfather of gore” har han kallats av sina fans, Lucio Fulci. Han har en gedigen karriär som filmregissör bakom sig. Debutfilmen kom redan 1959, men höjdpunkten i hans filmskapande ligger runt slutet av sjuttio- och början av åttiotalet. Under den här perioden kulminerade den italienska zombigenren och Fulci räknas till en av de främsta inom denna genre, bla genom filmen Zombie flesh eaters. Fulci har gjort filmer inom så vitt skilda områden som spaghettiwesterns, sexploitation, komedier, action, fantasy och familjefilmer, men mest känd är han för sina skräckfilmer. Brutala specialeffekter låg Fulci varmt om hjärtat. House by the cemetary är ett utmärkt exempel på detta.
Den här filmen tilltalar inte för alla människor. En reporter som sett filmen i tingsrätten skrev: ”Resten av innehållet i denna rättsliga matinévisning, styckmordsrättegångens egen fräcka fredag, lämpar sig inte för referat.” Och är det så att man inte känner sig riktigt sugen på en gengångarskräckis med många blodiga effekter och överdrivet våld, främst riktat mot kvinnor, då kanske man inte ska se just den här filmen, just ikväll. Men har man något till övers för italiensk skräckel och historisk våldsfilm som ligger till grund för hela splatterfilmsgenren, så finns det ingen anledning att inte fira Halloween på filmstudion i år.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio