Hemligheter och lögner 26/10 kl 19.00

(Secrets & Lies) Storbrittanien 1996. Regi och manus: Mike Leigh. Producent: Simon Channing-Williams. Foto: Dick Pope. Klippning: Jon Gregory. Musik: Andrew Dickson. I rollerna: Brenda Blethyn (Cynthia) Marianne Jean-Babtiste (Hortence), Timothy Spall (Maurice), Phyllis Logan (Monica), Claire Rushbrook (Roxanne), Lee Ross (Paul). Längd: 142 min.

Mike Leigh har med tiden kommit att betraktas som en av Englands mest betydelsefulla filmskapare och framstår idag, tillsammans med generationskamraten Ken Loach, som den främste skildraren av brittisk arbetarklass. Med säker hand lyfter han på taken till landets mest nedgångna radhus och låter oss ta del av den vardagsdramatik som utspelas där under. Som åskådare känner man sig allt som oftast som en objuden gäst, en tjuvtittare som tränger sig in i främmande människors innersta rum. Nyckeln till denna hudnära realism ligger enligt Leigh själv i hans nära samarbete med skådespelarna, då de alltid utvecklar handling och karaktärer tillsammans och ägnar sig åt månader av minutiöst repeterande.

Hemligheter och lögner kretsar som så många andra av Leighs filmer kring familjen och vårt grundläggande behov av att känna tillhörighet och uppskattning. I centrum står Hortence, en välbärgad svart kvinna som söker upp sin biologiska mor, som visar sig vara en vit och nedgången fabriksarbetare. Kring detta udda par spinner Leigh med stor skärpa och humor en väv av relationer som hålls samman av halvsanningar och nödlögner. Filmen belönades med Guldpalmen i Cannes 1996, där även Brenda Blethyn fick pris för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som den känslomässigt kvaddade mamman.

FS

© Uppsala Filmstudio