Helgon i neon

Helgon i neon är en historia om två sidor av samma mynt som börjar med att det bokstavligen singlas slant, och utvecklas sedan till att bli två parallella historier med två olika grupper av karaktärer som alla lever i Hong Kongs nedre regioner. I den första berättelsen möter vi Killer, en namnlös yrkesmördare som vill byta livsstil och hans partner Agent som städar upp efter honom och överlämnar hans uppdrag. Agent är olyckligt förälskad i Killer trots att de aldrig träffats. Den andra berättelsen handlar om Ho. En stum, ung man som har en egendomlig affärsverksamhet som går ut på att överta andras affärer nattetid och sen skaffa sig kunder under tvång. Det centrala temat i filmen är nutidsmänniskans oförmåga att kommunicera.

Helgon i neon föddes ur Wong Kar-wais förra film Chungking Express från 1994. Det var tänkt att den senare skulle innehålla tre olika historier, men det tredje avsnittet som handlade om Killer, fick helt enkelt inte plats och blev istället grunden till Helgon i neon. Den är inte en fortsättning på Chungking Express men det är två filmer som präglas av samma anda.

Kar-wai har kallats för allt från "Hong Kongs Tarantino" till "Österns Lars von Trier". Han har ett bländande bildspråk och en vild, fragmenterande klippteknik som på intet sätt förstör helhetsintrycket av filmen. Helgon i neon är en våldsam och vacker film. Regissören förmedlar en intensiv känsla blandad med en absurd humor. Staden och människorna i filmen är i ständig rörelse och förvandling.

"Wong Kar-wai är en av världens just nu mest intressanta regissörer. Inte minst hans sällsynta känsla för färg, form och design. Bara det är skäl nog." Johan Croneman DN

KHÅ

Duoluo tianshi
Hong Kong 1995. Regi och manus: Wong Kar-wai. Producent: Chen Yi-chen. Foto: Christopher Doyle. Musik: Frankie Chan & Roel A Garcia. I rollerna: Leon Lai Ming (Killer), Takeshi Kaneshiro (Ho), Charlie Young (Cherry), Michelle Reis (Agent), Karen Mok (Punkie) mfl.
Längd: 90 min.

© Uppsala Filmstudio