Mustaschen

La Moustache
Frankrike 2005. Regi: Emmanuel Carrère. Manus: Carrère, Jérome Beaujour efter Carrères roman ”La Moustache”, 1986, (svensk översättning: ”Mustaschen” Mats Löfgren 1989). Foto: Patrick Blossier. Musik: Philip Glass. I rollerna: Vincente Lindon, Emmanuella Devos, Mathieu Amalric. Längd: 86 min. 35 mm.
 

Vad vi egentligen ser, upplever, av verkligheten som omger oss är en av de eviga frågorna. Den svenske 1800-talsfilosofen Boström brukade vi tentamen fråga sina studenter huruvida kakelugnen fanns inom kandidaten eller inte.

Om den franske romanförfattaren, och nu även filmskaparen Emmanuel Carrère är en sentida lärjunge till Boström är nog inte så troligt.

Men Carrère har en tendens att i sina verka beröra de eviga frågorna. Carrèr har skrivit romanen Doktor Romand som låg till grund för Nicole Garcias film Motståndaren (visad av Filmstudion våren 2006) där Daniel Auteuil spelar en man som när hans på lögner uppbyggda verklighetsbild rämnar mördar sin familj.

Carrères roman Mustaschen, som nu blivit film inleds med en till synes trivial händelse. Huvudpersonen bestämmer sig för att raka av sig sin mustasch. Problem uppstår, ingen lägger märke till hans förändring, eller förnekar att det verkligen skett någon förändring. Det hela utvecklas till en existentiell kris.

Carrères får nog sägas ha en ganska pessimistisk människosyn. Människan är ensam, vi kan kanske i bästa fall bli utgångspunkter för andras verklighetsbild. Men hur vi verkligen är, och ser ut, har andra mycket diffusa föreställningar om. Om de överhuvudtaget intresserar sig för det. Tester av hur exempelvis olika vittnen upplever och sedan beskriver händelser de bevittnat kan sägas styrka de teser Carrères driver. Vi har alla vår egen uppfattning om världen.

Philip Glass är när han skriver filmmusik en av de främsta inom detta område. Hans musik förstärker berättelsen, men den har också som all bra filmmusik ett egenvärde.

HE

 

© Uppsala Filmstudio