Moln på drift

Kauas pilvet karkaavat Frankrike 1996. Regi, manus, klippning, produktion: Aki Kaurismäki. Foto: Timo Salminen. I rollerna: Kati Outinen (Ilona), Kari Väänänen (Lauri), Elina Salo (fru Sjöholm). Längd: 97 min. 35 mm.
 

Aki Kaurismäki framstår som en av de mest särpräglade och originella filmskaparna som kommit fram under de senaste tjugo åren. Filmstudion visar i vår de filmer som ingår i hans senaste trilogi. Det är bara att hoppas att det blir fler trilogier.

Moln på drift är den första filmen (1996). Filmen kan sägas inleda ett nytt skede i Kaurismäkis filmskapare bana. Skådespelaren Matti Pellonpää avled 1995. Det var meningen att han skulle spela huvudrollen i Moln på drift. Den som är bekant med Kaurismäkis värld kan notera att Pellonpä ändå medverkar i filmen. Pellonpä förkroppsligade den fåordig och tystlåtne kaurismäkiska hjälten.

Pellonpää efterträddes av en skådespelerska som håller minst samma klass. Kati Outinen är en fullgod ersättare som uttolkare av Kaurismäkis huvudpersoner. Hennes insatser i Flickan från tändsticksfabriken och Mannen utan minne är minimalistisk skådespelarkonst på högsta nivå.

Moln på drift skildrar arbetslösheten och dess följder. Ilona arbetar på en gammal restaurang som skall moderniseras och hon avskedas. Hennes man Lauri blir uppsagd från sitt jobb som spårvagsnförare. Men de ger inte upp. De kämpar på och lyckas genom egna initiativ och hjälp från andra skapa sig en ny tillvaro som inger ett visst hopp. Och som hos (nästan) alla stora filmskapare spelar en hund en viktig roll.

HE

 

© Uppsala Filmstudio