Mean Creek

USA 2004. Regi & manus: Jacob Aaron Estes. Producent: Susan Johnson, Rick Rosenthal, Hagai Saham. Foto: Sharone Meir. Musik: Ethan Gold, Gretchen Lieberum, Tomandandy. I rollerna: Rory Culkin (Sam), Ryan Kelly (Clyde), Scott Mechlowicz (Marty ’Martini’ Blank), Trevor Morgan (Rocky), Josh Peck (George), Carly Schroeder (Millie), J.W. Crawford (Tom), Michael Fisher-Welsh (Mr. Levinworth), Raissa Fleming (Maggie Tooney), Kaz Garas (Detective Wright), Shelly Lipkin (Mr. Merric), Heath Lourwood (Jasper), Ryan Peterson (kassör), Brandon Williams (Kile), Hagai Shaham (polis) m.fl. Längd: 90 minuter.

Sam har en plågoande i skolan. George heter han och slåss och trakasserar Sam och alla andra på skolgården. Sams storebror och några kompisar beslutar sig för att hämnas och lära George en läxa. De bjuder med honom på en tur på floden.

Men så går allt så fel det någonsin kan gå. De försätts alla i en situation de inte kan hantera och de reagerar helt olika. Deras liv förändras för alltid.

Märkvärdigt obemärkt går Jacob Aaron Estes film upp på biograferna och försvinner lika snabbt. Men låt inte avsaknaden av reklambudget och kända filmstjärnor lura er. Mean Creek har trots sin lågmälda, avskalade framtoning mycket som talar för sig.

Temat med ungdomar, våld, mobbing och makthierarkier är närmast rutin. Dussintals filmer och tv-serier har etablerat hur det går till, vilka olika typer som spelar med i spelet. Klichéerna är cementerade. I de flesta filmer på temat har allt halkat ner i sina förutbestämda spår efter bara någon minut.

Men i Estes film blir det inte riktigt så. Det förväntade inträffar inte som det borde. Lite överraskande för publiken men kanske ännu mer för rollfigurerna. Hela tiden låter Jacob Aaron Estes nya detaljer i rollerns ageranden och psykologi komma fram som förändrar bilden av vad som egentligen händer.

Det är känsligt uppfattat och träffsäkert berättat utan stora åthävor.

NB

 

© Uppsala Filmstudio