Broken flowers

USA 2005. Regi och manus: Jim Jarmusch. Producenter: Jim Jarmusch, John Kilik och Stacey E. Smith. Foto: Frederick Elmes. Klippning: Jay Rabinowitz. Musik: Mulatu Astatke. I rollerna: Bill Murray (Don Johnston), Jeffrey Wright (Winston), Julie Delpy (Sherry), Sharon Stone (Laura Miller), Alexis Dzienna (Lolita), Frances Conroy (Dora Andersson), Jessica Lange (Carmen Markowski), Chloë Sevigny (Carmens assistent), Tilda Swinton (Penny). Längd: 106 minuter.

Ett rosa brev landar på hallmattan. Den resignerade kvinnokarlen Don Johnston får veta att han har en son som närmar sig vuxen ålder. Kvinnan som skrivit brevet har dock valt att vara anonym, vilket naturligtvis sätter myror i huvudet på Don. Hans granne, amatördetektiven Winston, är övertygad om att det enda rätta är att ge sig ut på jakt efter potentiella mödrar. Don är skeptisk, men när Winston förser honom med flygbiljetter, hyrbil, karta och adresser till forna älskarinnor kan han inte längre säga nej.

Jim Jarmusch skrev rollen Don Johnston speciellt för Bill Murray, som fortsätter att klättra spikrakt uppåt på karriärstegen. Efter att under 80-talet ha livnärt sig som spökjägare och rumskamrat till Tootsie har han på senare år sällat sig till den absoluta gräddan av Hollywoods manliga skådespelare. Mycket tack vare de skräddarsydda karaktärer som regissörer som Wes Andersson och Sophia Coppola, samt nu även Jim Jarmusch, försett honom med. I Broken flowers repriserar han i mångt och mycket sin rollprestation från Lost in translation, men han porträtterar den livströtta medelåldern med en sådan minimalistisk briljans att det inte gör något.

Broken flowers är dock inte enbart Murrays film. Han flankeras nämligen av en rad förtjusande damer som alla glänser i rollerna som Johnstons gamla flammor. Det är ett välkänt faktum att det är svårt för kvinnor som passerat 35 att hitta bra roller i Hollywood, eftersom man anses för gammal för att spela romantiska roller men för ung för att spela tant. I detta missförhållande såg Jarmusch en chans att få jobba med favoritaktriser som Frances Conroy, Jessica Lange och Tilda Swinton.

Filmen premiärvisades i Cannes 2005 och Murray har berättat att Jarmusch förberedde honom på det värsta. När hans poetiska westernfilm Dead man premiärvisades i samma salong följdes nämligen eftertexterna av en kompakt tystnad, varefter en högröstad fransman hördes ropa från balkongen: Jim! Det där var skit! Sedan följde en kaskad av burop från publiken. Ett orättvist bemötande kan tyckas, men Cannespubliken är känd för att inte hålla inne med sina åsikter. Reaktionerna efter Broken flowers var dock av en helt annan art. Applåderna ekade över salongen och Jarmusch och Murray kunde pusta ut och plocka med sig juryns stora specialpris hem.

FS

 

© Uppsala Filmstudio