Badhuset

Xizao. Kina 1999. Regi: Yang Zhang. Manus: Shangjun Cai, Yinan Diao, Xin Hou, Fendou Liu, Yang Zhang. Producent: Peter Loehr. Foto: Jian Zhang. Musik: Xiaogang Ye. I rollerna: Wu Jiang (Er Ming), Quanxin Pu (Da Ming), He Zeng (He Bing) m.fl. Längd: 92 minuter.

Dagens Kina är ett land där det sker omvälvande förändringar. De gamla traditionerna överges mer eller mindre till förmån för ett modernare samhälle. Äldre kvarter rivs ner i en rasande takt och ersätts med nymodigare faciliteter.

Badhuset är en film om en familjär kulturkrock. En äldre man driver ett badhus för män enligt gammal sedvänja. Han får hjälp av sin yngste son som har en lättare utvecklingsstörning. Den äldre sonen är affärsman och har lämnat föräldrahemmet bakom sig och flyttat in i storstadsvimlet med alla dess bekvämligheter. Han får ett något kryptiskt vykort från sin yngre bror och han tolkar det som att fadern gått hädan. Han tar ledigt ett par dagar och återvänder till barndomshemmet. Det visar sig att fadern är vid god vigör och att allt var ett missförstånd, men den äldste sonens hemkomst orsakar upprörda känslor av andra skäl. Sonen har svårt att acceptera faderns något konservativa livsstil och vice versa. Till råga på allt vilar det en överhängande risk för att badhuset kommer att rivas för att ge plats åt ett köpcentrum.

Relationerna är centrala i Badhuset. De familjära relationerna, men även de relationer som genom åren vuxit fram mellan den åldrade badhusägaren och hans kunder. Här finns också relationen mellan det gamla och det nya samhället i Kina där utvecklingen står i kontrast till bevarandet av en livsstil som funnits i århundraden.

Det här är en kinesisk trivselfilm, en film som verkligen värmer i hjärtat. Jag blev rekommenderad att se den här filmen av ett svenskt par som bott i Kina under några år, och nu vill jag rekommendera andra att se den. Det är inte så ofta som den här typen av filmer från Kina kommer upp på biograferna i Sverige, så ta chansen att se en film som ger en god eftersmak.

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio