Timmarna med Rita

Originaltitel: Educating Rita.
Regi: Lewis Gilbert.
Produktion: Lewis Gilbert, England 1983.
Manus: Willy Russell efter sin egen pjäs.
Foto: Frank Watts.
Musik: David Hentschel.
Scenografi: Maurice Fowler.
Klipp: Garth Craven.
Skådespelare: Julie Walters, Michael Caine, Michael Williams, Maureen Lipman, Jeananne Crowby, Malcolm Doriglas, Godfrey Quigley, Dearbhla Molloy.
Längd: 112 min. Svensk premiär: 8/10 1983.

Filmen Timmarna med Rita bygger på en pjäs som gick under två år på en Londonteater och det är pjäsförfattaren Willy Russell som även gjort filmmanuset.

Historien är denna:

Den unga hårfrisörskan Rita vill få förändring i sitt liv och även stilla sin kunskapshunger. Hon anmäler sig till en kvällskurs på universitetet och får till handledare den desillusionerade, smått alkoholiserade litteraturprofessorn Frank Bryant. Vi får följa relationen mellan Rita och hennes handledare och får även en liten inblick i den konflikt som uppstår mellan Rita och hennes familj som ej uppskattar hennes tilltag (att studera istället för att t ex skaffa barn). Rita själv hamnar i ett ”mellanläge” och vet under en period inte riktigt var hon hör hemma. Frank å sin sida finner Rita befriat uppfriskande till en början och uppskattar inte riktigt de förändringar som måste komma hos hans elev.

Denna Pygmalionliknande historia från vår egen tid med en ”kvinna av folket och mannen av börd (kunskapsaristokratin)”, är en charmig berättelse med en mycket underhållande dialog mellan Julie Walters och Michael Caine.
Gå gärna och ha trevligt en kväll tillsammans med Rita.

CW

© Uppsala Filmstudio