Murderball

Murderball. USA 2005. Regi: Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro. Producent: Jeffrey V. Mandel, Dana Adam Shapiro. Foto: Henry Alex Rubin. Musik: Jamie Saft. I rollerna: Joe Bishop, Keith Cavill, Andy Cohn, Scott Hogsett, Christopher Igoe, Bob Lujano, Kevin Orr, Joe Soares. Längd: 88 minuter.

 

Strunta i om du är helt ointresserad av sport. Fascinationen inför dessa fantastiska idrottare sätter sina klor i dig så fort förtexterna har slutat rulla och du slängs in i en värld fylld med svett, blod men inga tårar. Detta är nämligen inga stackare du ska tycka synd om för att dom sitter i rullstol. Välkommen till rullstolsrugbyns brutala värld!

För brutalt är det, det ser inte speciellt skönt ut när spelarna i full fart kraschar in i varandra. Det är hårt och dramatiskt. Vi får följa det amerikanska och kanadensiska på vägen mot prispallens förstaplats. Från VM i Göteborg, via landskamper som uppvärmning inför Paralympics i Aten. Men, vi får även en mycket levande beskrivning av spelarnas vardag. Som i mångt och mycket liknar folk som inte är ”bundna” till en rullstol. Man jobbar, dejtar tjejer och cruisar runt i sina bilar.

En sportdokumentär som för en gångs skull både är dramatisk och intressant!

PS & TS

 

© Uppsala Filmstudio