Arga män utan ben

Aaltra. Belgien/Frankrike 2004. Regi: Gustave de Kervern, Benoît Delépine. Manus: Gustave de Kervern, Benoît Delépine. Producent: Guillaume Malandrin, Vincent Tavier. Foto: Hugues Poulain. Musik: Les Wanpas.I rollerna: Gustave de Kervern (L’ouvrier agricole), Benoît Delépine (L’emloyé), Michel de Gavre (Le paysan), Gérard Condejean (Le Chinois), Isabelle Delépine (L’épouse), Aki Kaurismäki (Le patron Aaltra). Längd: 92 minuter. 

Svart humor, cynism, road movies, Kaurismäki, vackert foto, Tati, traktorer, Jarmusch, revanschlusta.

Om någon eller fler av ingredienserna i ovanstående innehållsförteckning får det att vattnas i din cineastiska gom så är det bara att styra stegen mot Slottsbiografen för att avnjuta denna fantastiska lilla filmpärla.

Pendlaren Ben och jordbrukaren Gus är grannar, bosatta ute på den Belgiska landsbygden. Att säga att dom inte är goda grannar är ingen underdrift. En dag när Ben kommer på sin fru med att vara otrogen finner han ingen annan råd än att ta ut sin frustration på sin eviga trätobroder, grannen Gus.

Detta visar sig vara ett ödesdigert beslut. Ett slagsmål som slutar med att bägge kombattanterna hamnar på sjukhus där det visar sig att båda har blivit förlamade från midjan och nedåt.

Efter hemkomsten och varsitt misslyckat självmordsförsök ses de igen på en järnvägsperrong, varifrån en resa påbörjas med en destination, Finland, och med ett mål, att stämma företaget som tillverkat jordbruksmaskinen som var orsaken till deras olycka.

En resa som fylls med ett ohämmat utnyttjande av människors välvilliga inställning till rullstolsbundna personer. Ben och Gus lever inte riktigt upp till bilden av stackars hjälplösa invalider.

Häng med på en fantastisk resa, kantad av spritfester, permobilstölder, motorcykelstölder som är fylld till bredden med härlig, burlesk humor!

PS & TS

 

© Uppsala Filmstudio