Super Size Me

(USA 2004) Regi och manus: Morgan Spurlock. Producent: Morgan Spurlock. Foto:Scott Ambrozy. Musik: Steve Horowitz, Michael Parrish, Doug Ray. I rollerna: Morgan Spurlock, Alexandra Jamieson, John Banzhaf, Bridget Bennett, Kelly Brownell, Ron English, Jared Fogel, Dr. Lisa Ganjhu, Don Gorske, Mary Gorske, Samuel Hirsch, Dr. Daryl Isaacs, William Kish, Dr. David Satcher, Dr. Stephen Siegel, Dr. Lisa Young, Ronald McDonald m.fl. Längd: 100 min.

Ni kanske såg Paolo Roberto dokumenteras i TV3 då han åt skräpmat under ett antal veckor för att se hur det påverkade honom fysiskt och psykiskt. Ni kanske, liksom jag, tyckte att det var en ganska pinsam historia. Det här är den betydligt roligare föregångaren till Robertos påhitt.

Morgan Spurlock, tidigare programledare för TV-programmet I bet you will, inspirerades till den här filmen då två överviktiga amerikanska tonårsflickor stämde McDonalds för sin diabetes och hjärtproblem m.m. Han bestämde sig för att ta reda på hur man mår om man inte äter något annat än mat från McDonalds under en månad. Tre mål om dagen, prova allt som finns på menyn och om kassörskan frågar om han vill ha en plusmeny, dvs om hon frågar om han vill ha en super size, så måste han ta det. Hans hälsa kontrolleras och mäts i detalj av läkare under experimentets gång. Det visar sig att det inte är särskilt nyttigt att basera sin kost på McDonalds menyer, det är snarare så att en ren McDonaldsdiet på sikt kan vara direkt livsfarlig.

Även om filmen till och från kan bli något övertydlig i sin anti-McDonalds-demonstration så är det en underhållande dokumentär som för fram ett budskap som är av högsta vikt i dagens överviktsdrabbade samhälle.

Super Size Me resulterade i att McDonalds avskaffade sina jätteportioner två månader efter att filmen haft premiär i USA. Paolo Robertos program på TV3 resulterade i mer eller mindre ingenting i Sverige. Möjligtvis funderade man över hans mentala hälsa, eftersom han upprepade ett experiment som redan visat sig vara hälsovådligt.

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio