Mannen på taket

(Sverige 1976) Regi: Bo Widerberg. Manus: Maj Sjöwall, Per Wahlöö, Bo Widerberg. Producent: Per Berglund. Foto: Per Källberg, Odd-Geir Sæther. Musik:Björn J:son Lind. I rollerna: Carl-Gustaf Lindstedt (Martin Beck), Sven Wollter (Lennart Kollberg), Thomas Hellberg (Gunvald Larsson), Håkan Serner (Einar Rönn), Ingvar Hirdwall (Åke Eriksson), Birgitta Valberg (fru Nyman), Torgny Anderberg (Malm), Folke Hjort (Melander), Eva Remaeus (fru Kollberg), Gunnel Wadner (fru Beck) m.fl. Längd:110 min.  

Sveriges i särklass bästa kriminalförfattare är Maj Sjöwall och Per Wahlöö, som har gått till litteraturhistorien med sina tio romaner om polisen Martin Beck. Böckerna är översatta till minst 34 språk och har sålts i miljoner. Ett flertal av dem har filmatiserats ett antal gånger, bland annat under 90-talet då man i en tysk-svensk samproduktion effektivt slaktade originalhistorierna i en serie av sex filmer. Idag spottar den svenska tv-filmsindustrin ur sig Beckfilmer i mängder, vars ända egentliga koppling till ursprunget, dvs romanerna, är ett fåtal karaktärer. Så blanda inte ihop Peter Habers Beck med den litteräre polisen Martin Beck, då deras enda gemensamma nämnare är namnet.

Mannen på taket bygger på Den vedervärdige mannen från Säffle, den sjunde i ordningen av de tio böckerna. Widerberg har valt att vara trogen förlagan då han skrev manus till filmen. Det börjar med ett brutalt polismord. Martin Beck och hans team får i uppgift att utreda fallet. För att hitta mördaren blir de tvungna att kartlägga den mördade kommissariens liv, och vad de får fram är att han var en minst sagt vedervärdig man.  

Martin Beck har på film gestaltats av Walter Matthau, Derec Jacobi, Keve Hjelm, Gösta Ekman och Peter Haber. Men enligt Maj Sjöwall är Carl-Gustaf Lindstedt, som spelar Martin Beck i Mannen på taket, den som bäst motsvarar den idé författarna själva hade om Beck.

Filmen har genom åren överösts av och får fortfarande idel lovord från både kritiker och publik. Den har kallats för den första och fram till idag även den enda svenska actionfilmen. En film i vilken man, till skillnad från de andra halvtaskiga försöken att göra actionfilm på svenska, inte har kompromissat med kvaliteten, varken när det gäller manuskript eller actionscener. Men det kanske inte är så konstigt att den här filmen blev så bra och genomarbetad med tanke på att en hel drös blivande och även varande svenska filmregissörer var inblandade i arbetet med Mannen på taket. Stefan Jarl var produktionsledare, Roy Andersson stod för andrateamets regi, Agneta Elers-Jarlemann var scripta, Pelle Berglund var producent, Harald Hamrell spelar den vedervärdiges son, Torgny Anderberg spelar Malm, Thomas Hellberg spelar Gunvald Larsson, Göran Carmback och Thomas Samuelsson jobbade med ljudet och John H Olsson hade en hand med i fotot.

Ska ni bara se en svensk actionfilm i år, och enligt vissa finns det ju bara en, så är det den här filmen ni ska se.

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio