Comandante

(Spanien/USA 2003) Regi: Oliver Stone. Foto: Rodrigo Prieto, Carlos Marcovich. Musik: Alberto Iglesias. Medverkande: Fidel Castro, Olover Stone Längd: 99 minuter.


I komedin Dave spelar Kevin Klein en arbetsförmedlare som är en dubbelgångare till USAs president. Efter olyckliga omständigheter får han ta över jobbet som president. I småroller förekommer ”riktiga” personer ur USAs offentliga liv. En av dessa är regissören Oliver Stone som i ett TV-program hävdar att presidenten är en dubbelgångare, och som bevis åberopar han två fotografier. Det kan kanske förvåna att Stone lånar sig till detta och medverkar till att (oavsiktligt?) parodiera sig själv. Även om han faktiskt har rätt, presidenten är en dubbelgångare och det förekommer korruption och mygel i de högsta politiska kretsarna.

 Stone är väl mest känd som en avslöjare av de mörka sidorna inom USAs politiska liv. Han har också en stark fascination för mäktiga härskare. Hans senaste film handlar om Alexander den Store.

När Stone tar sig an en verklig politiker, som länge haft – och fortfarande har – stor makt, hade man kanske väntat samma attack och vrede som han använt sig av i sina fictionsfilmer.

 Men när man tar del av Stones film om Fidel Castro, och av skriverierna omkring filmen, är tamhet och manipulation ord som ofta återkommer. Filmen är filmade intervjuer med Kubas diktator sedan mer än 40 år. Utfrågare är Stone själv. Även om Stone kanske ställer viktiga frågor nöjer han sig alltför ofta med dåliga, undanglidande svar. Och följdfrågorna uteblir ofta. Hur behandla ett påstående från Castro att på Kuba är till och med de prostituerade universitetsutbildade?

Nu skall det även sägas att politiska intervjuer med makthavare inte är någonting lätt och enkelt. Många ”professionella” journalister som har det som yrke är ofta undermåliga i sin intervjuer med makthavare. De tappar all kritisk distans inför tanken att få umgås med denna världens stora.

Stones ambition att försöka ge en mer nyanserad bild av en av det officiella USAs fiender är lovvärt, även om han inte alltid når så lång man skulle önska. Skulle någon för övrigt få göra en förutsättningslös intervju med USAs president ? Eller vår egen statsminister?

Stone har i början av sin karriär varit inne på kubanska teman. Han stod för manuset till Brian De Palmas Scarface, 1983, som utspelas bland exilkubaner i Florida. Det hade varit intressant att höra Castro och Stone fördjupa sig i denna film, en av den moderna filmens mest språkligt nyanserade verk.

2004 gjorde Stone en fortsättning, Looking for Fidel. Denna del II har utsats för samma typ av kritik som Comandante.

HE

 

© Uppsala Filmstudio