Armbryterskan från Ensamheten

(Sverige 2004) Regi & manus: Helen Ahlsson, Lisa Munthe. Producent: Helen Ahlsson. Foto: Helen Ahlsson, Ewa Cederstam, Simon Pramsten. Musik: Joakim Häggström, Andreas Lundhäll, Andres Sierra. I rollerna: Heidi Andersson, Jeanette Andersson, Kent Andersson. Längd:78 min. 

Först var det meningen att det bara skulle bli en kort film. Det slutade med att det efter tre och ett halvt år hade blivit långfilm om Heidi. En av 600 i Sverige utövande armbrytare. Kanske inte låter så spännande, men om man lägger till att hon är 23 år och har kammat hem inte mindre än fyra VM-guld så kanske man höjer lite på ögonbrynen. 

Att Heidi kommer från en liten by strax utanför Storuman i Lappland som heter Ensamheten och där invånarantalet endast sträcker sig till 16 personer där dom flesta bryter arm och är släkt  gör det hela nästan lite exotiskt. För att finansiera sitt tävlande skriver Heidi krönikor i Västerbottens Folkblad och reser runt på olika stormarknader och varuhus för att visa upp sitt armbrytande och tala om teknik och taktik. Vi får följa henne och hennes familj, inte minst pappa Kent, som hon har ett extra starkt band till, i hennes förberedelser inför världsmästerskapet i Kanada. Det är tomma gymnastiksalar där hon klättrar med tyngder runt höfterna, "ryssgym" som byggts i ladugården i hopp om att likna hennes värsta konkurenters mer avancerade träningsmetoder och taktiksnack runt middagsbordet.

Det är en fröjd att få se denna självständiga tjej. Stark både psykiskt och fysiskt som, med kvinnligheten i behåll, gör det hon vill utan påverkan av denna tid med sexualisering och utseendefixering.

PS & TS

 

© Uppsala Filmstudio