Evil Dead II: Dead by Dawn

(Evil Dead II: Dead by Dawn) USA 1987. Regi: Sam Raimi. Manus: Sam Raimi & Scott Spiegel. Producent: Bruce Campbell & Robert G Tapert. Foto: Peter Deming. Musik: Joseph Lo Duca. I rollerna: Bruce Campbell (Ash), Sarah Berry (Annie), Dan Hicks (Jake), Kassie Wesley (Bobby Joe), Ted Raimi (Henrietta som besatt), Denise Bixler (Linda), Ricahrd Domeier (Ed), John Peaks (Raymond), Lou Hancock (Henrietta) m fl. Längd: 85 minuter.

"There's somethting out there"

När jag, efter att ha sett Evil Dead , såg Evil Dead II kunde jag till en början inte alls förstå varför Ash envisades med att åka tillbaka till den hemsökta stugan i skogen. Och borde han inte ha lärt sig någonting av misstaget att locka fram onda andar och demoner med "The Book of the Dead" istället för att göra om det. Det hela tycktes mig ganska ologiskt.

Förklaringen ligger i att Evil Dead II inte är någon uppförljare utan snarare en omarbetning av den första Evil Dead-filmen.

Regissören Sam Raimi var bara 19 år då han gjorde Evil Dead . Med ett troget kompisgäng, en minimal budget och under miserabla inspelningsförhållanden lyckades Raimi skapa en idag kultförklarad skräckfilm. Evil Dead utspelar sig i och omkring en ödsligt belägen stuga mitt i Tennessees vildmark. Stugan låg närmare två och en halv kilometer från närmaste väg och där fanns varken telefon elektricitet eller rinnande vatten. På grund av att de inte hade så mycket pengar att röra sig med präglades filminspelningen av hemsnickrade lösningar bl a användes stora mängder kladdigt, hemgjort blod som visade sig bli ett problem då man inte hade tillgång till vatten att tvätta av sig och utrustningen med. Raimi, som ibland också var fotograf, har berättat att han mellan tagningarna varit tvungen att skölja av händerna med hett kaffe för att inte fastna vid kameran.

För att få till effektfulla kameraåkningar satte man fast kameran på en fyra och en halv meter lång planka, sen tog två personer tag i varsin ända och sprang.

Handlingen i E vil Dead är enkel: Fem ungdomar åker upp till en förfallen stuga där de ska tillbringa helgen. Av misstag väcker de upp några onda andar som sedan tar ungdomarna i besittning en efter en, och förvandlar dem till mordiska zombier som bara kan dödas genom styckning. Till slut står Ash (Bruce Campbell) ensam kvar och får kämpa för sitt liv.

I Evil Dead II åker Ash (återigen spelad av Bruce Campbell) upp till samma stuga men den här gången har han bara sin flickvän med sig. Annars är handlingen i stort sett densamma. Det som skiljer filmerna åt är att Raimi hade en större budget och han i Evil Dead II lade tyngdpunkten på den humor som återfinns i mindre proportioner i föregångaren. Evil Dead är en blodig skräckfilmskomedi som roar mer än vad den skrämmer.

I den tredje filmen i Evil Dead-serien, Army of Darkness - Evil Dead III , lämnas stugan i skogen åt sitt öde och handlingen förpassas till det medeltida England. Där tvingas Ash (fortfarande i Bruce Campbells gestaltning) kämpa mot dödens legioner.

KH

© Uppsala Filmstudio