Elling

Norge 2001. Regi: Petter Næss. Manus: Ingvar Ambjørnsen & Axel Hellstenius. Producent: Dag Alveberg. Foto: Svein Krøvel. Musik: Lars Lillo-Stenberg. I rollerna: Per Christian Ellefsen (Elling), Sven Nordin (Kjell Bjarne), Marit Pia Jacobsen (Reidun Nordsletten), Jørgen Langhelle (Frank Åsli), Per Christensen I (Alfons Jørgensen), Hilde Olausson (Gunn), Ola Otnes (Hauger), Eli Anne Linnestad (Johanne) m fl. Längd: 89 min.
Norsk humor - kan det vara nåt det?
Elling har levt avskuren från yttervärlden hela sitt liv i intensiv tvåsamhet med sin överbeskyddande mamma. När hon dör hamnar Elling på ett mentalsjukhus. Där får han en vän i rumskamraten Kjell Bjarne som i sin tur levt institutionaliserad hela livet. Dessa två är varandras motsatser och komplement, en norsk motsvarighet till Helan och Halvan. En dag anses de båda färdigbehandlade och det anses att de måste “ut i verkligheten“. Tillsammans får de flytta in i ett så kallat gruppboende i Oslo.
Den norske författaren Ingvar Ambjørnsen har skrivit fyra bästsäljande romaner med Elling i huvudrollen. Petter Næss satte upp pjäsen Elling och Kjell Bjarne, ett teaterstycke som byggde på den tredje boken om Elling, Brødre i blodet. Huvudrollerna spelades av Per Christian Ellefsen och Sven Nordin. Pjäsen blev en oväntad publiksuccé som sågs av sammanlagt 60 000 personer.
Så blev pjäsen film. Samme regissör och samma skådespelare i huvudrollerna. Det var dock inte självklart att det skulle bli så. Regissören och producenten Dag Alverberg var helt överens om en sak när det överförde pjäsen till film, de skulle inte använda de båda skådespelarna från scenversionen i filmen. Men efter två månaders provspelningar så blev de till slut de två i alla fall.
Elling är Norges största filmsuccé genom tiderna. Filmen har en egen hemsida, www.elling.nu och i Norge har det till och med bildats Ellingklubbar. Då filmen lanserades i Sverige förra året deklarerade både regissör och producent bestämt att det inte skulle bli fler Ellingfilmer. Men man kan ju ändra sig. Det har i alla fall Dag Alveberg gjort, han har skrivit ett kontrakt med Universal Pictures Nordic om att göra inte bara en utan två uppföljare till Elling.
KHÅ

© Uppsala Filmstudio