Efter livet

Ponera att du fick tre dagar på dig att välja ut ett minne från ditt liv att ta med dig in i dödsriket. Ett enda minne i evighet. Vad skulle du välja att minnas?

Efter livet är japanen Kore-edas andra långfilm efter Illusioner (Maborosi) 1995. Minnet spelar en central roll i hans filmer, vilket kommer sig av att han som barn såg sin morfar försvinna in i Alzheimers mörker. Kore-eda har sagt att morfadern lämnade efter sig en känsla av att först glömmer man allt, sedan dör man. Han menar på att vår identitet sitter i minnet, även om våra minnen betyder olika beroende på om vi jagas av dem eller lever på dem i ett nostalgiskt rus.

Efter livet handlar, enligt regissören, om glädjen och smärtan i att försonas med sitt förflutna. Det är en film som betonar vikten av att ta vara på det innevarande ögonblicket eftersom det är först i efterhand vi kan förstå vad som faktiskt var betydelsefullt. I Efter livet ges en sista möjlighet till den eftertanke som det hektiska jordelivet inte alltid ger.

Filmen utspelar sig i dödens väntrum, en gränsstation, dit de nyligen avlidna anländer för att välja ut ett minne, ett favoritögonblick av sitt liv. Under tre dagar spelas fragment ur deras liv upp för dem. De ögonblick de väljer mellan återskapas på film av gränsstationens personal, som består av personer som tvingats stanna kvar i limbo därför att de inte förmått välja ett minne att ta med sig.

"Kore-eda handskas med fiktionsfilmen som den dokumentärfilmare han från början är. Han är de lågmälda nyansernas, små iakttagelsernas mästare." Carl-Johan Malmberg SvD

KHÅ

Wandafuru raifu
Japan 1998. Regi och manus: Hirokazu Kore-eda. Producent: Shiho Sato & Masayuki Akieda. Foto: Yutaka Yamazaki. Musik: Yasuhiro Kasamatsu.
I rollerna: Arata (Takashi Mochizuki), Erika Oda (Shiori Satonaka), Susumu Terajima (Satoru Kawashima), Takashi Naitô (Ichiro Watanabe), Kyôko Kagawa, Kei Tani, Takahsi Naitô (Takuro Sugie), Sadao Abe mfl.
Längd: 119 min.

© Uppsala Filmstudio