Ed Wood

USA 1994. Regi: Tim Burton. Manus: Scott Alexander och Larry Karaszewski. Producent: Denise Di Novi och Tim Burton. Foto: Stefan Czapsky. Klipp: Chris Lebenzon. Musik: Howards Shore. I rollerna: Johnny Depp (Ed), Martin Landau (Bela), Sarah Jessica Parker (Dolores), Patricia Arquette (Kathy), Jeffrey Jones (Criswell), Bill Murray (Bunny), Lisa Marie (Vampira), George "The Animal" Steele (Tor). Längd: 126 min.

Ed Wood är en kärleksfull hyllning till en mycket udda filmskapare som gick sin egen väg. Man får nästan intrycket att Edward D. Wood Jr. var ett missförstått geni (han jämför sig med Orson Welles i en scen), men hans filmer var i sanning usla. Man får dock beundra honom för ihärdigheten med vilken han skapade sina c-skräck- och science fiction-filmer. Hans första projekt som regissör var hjärtebarnet Glen or Glenda (1953), där han försökte öka acceptansen av och förståelsen för transvestitism. Ed var själv transvestit och regisserade gärna i kvinnokläder. Sedan följde filmer med titlar som Bride of the Monster, Plan 9 From Outer Space, The Bride and the Beast, Night of the Ghouls, Orgy of the Dead (med den intressanta svenska titeln "Dessa fantastiska flickor med sina bara bröst...").

Regissören Tim Burton har redan gjort sig ett namn som leverantör av filmer om udda och missförstådda karaktärer som Beetlejuice (1988), Batman (1989), Edward Scissorhands (1990), Batman Returns (1992), The Nightmare Before Christmas (1993). Efter Ed Wood fick vi marsianer som inte gillade människor eller hawaii-musik i Mars Attacks! 1996. I rollen som Ed Wood ser vi Johnny Depp, som tidigare spelat titelrollen i Edward Scissorhands. Om rollen som Ed Wood sade han: "Jag läste allt jag kunde hitta om Ed Wood, såg filmerna och så lade jag samman alltihop i mitt huvud. Jag ville göra honom extremt optimistisk, oskyldig och visa honom som en lysande showman - alltsammans på en gång. Han var en man som älskade att göra film. Det var hela hans liv och han lät inte något avskräcka honom." Depp flankeras av lysande skådespelare i birollerna, Martin Landau fick en välförtjänt Oscar för sitt porträtt av den åldrade och nedgångne Bela Lugosi. Tim Burton kommenterar Eds filmer: "Ed Wood gjorde alltid sina filmer färdiga, även om hindrande vajrar kom i vägen och syns i specialeffektsscenerna, för att inte tala om scenväggar som skakar när skådespelarna slår igen en dörr. För honom var det viktigast att berätta sin historia, vilket gör att filmerna idag har en oerhörd poetisk ton. För hans skull är också min film gjord i svartvitt. Jag växte upp med Ed Woods filmer på TV. Som alla andra tänkte jag först, 'Wow, vad är det här för smörja?' Sedan började jag inse att även om filmerna är usla, så är de faktiskt bra."

AM

© Uppsala Filmstudio