The devil’s backbone

Spanien, Mexiko 2001. Regi: Guillermo del Toro. Manus: Guillermo del Toro, Antonio Trashorras och David Munos. Foto: Guillermo Navarro. Musik: Javier och Pedro Navarrete. I rollerna: Eduardo Noriega (Jacinto), Marisa Peredes (Carmen), Federico Luppi (Casares), Fernando Tielve (Carlos), Inigo Garcés (Jaime) mfl. Längd: 106 minuter.
”Breathtaking. Contains more substance and style than a dozen Hollywood movies.” (Empire)
Här har vi då ytterligare ett exempel på att Hollywood håller på att hamna rejält på efterkälken när det gäller att producera innovativa och spännande alster i skräckfilmsgenren. För att inte tala om barnskådespelare som agerar som barn och inte som små förkrympta vuxna. The Devil’s Backbone är regisserad av Mexikofödde Guillermo del Toro, kanske mest känd för att ha regisserat Blade 2, 2002. Om man följer hans korta karriär så verkar det som om han har gjort det till vana att ta välbetalda regiarbeten i USA för att sedan ta förtjänsten och åka hem till Mexiko för att göra de filmer han själv vill, utan att Hollywood ska vara med och peta.
The Devil’s Backbone utspelas 1939. Det är slutet på ett tre år långt inbördeskrig i Spanien och tioårige Carlos, son till en stupad republikansk krigshjälte lämnas drastiskt av sin förmyndare på ett ödsligt beläget barnhem. Hemmet drivs av den tvära, men omtänksamma föreståndarinnan Carmen, spelad av Marisa Peredes från bla Allt om min mamma, 1999, och den vänlige professor Casares som bägge sympatiserar med den dödsdömda republikanska kampen. På barnhemmet finns också vaktmästaren Jacinto. (Som Jacinto ser vi, om man har för vana att kolla in spanskspråkiga thrillers, ett bekant ansikte, nämligen Eduardo Noriega. Eduardo har vi kunnat se i den sorgligt förbisedda Tesis, 1996, och den betydligt bättre originalversionen av Vanilla Sky, 2001, Abre los ojos, 1997. Bägge regisserade av den Chilenske regisören Alejandro Amenábar vars senaste epos The Others, 2001, faktiskt har vissa likheter med The Devil’s Backbone.)
Carlos hamnar tidigt i onåd hos Jacinto som verkar ruva på flera hemligheter bla en som verkar ha något att göra med en tidigare intagen pojke, Santi, som dött under mystiska omständigheter. Dennes vålnad börjar nu visa sig för Carlos med det illavarslande budskapet ”Många av er kommer att dö”. Men inte nog med detta, mitt på gårdsplanen finns också en odetonerad bomb som fortfarande tickar. Allt detta medan Francos trupper drar allt närmare. Kommer Santis profetia att slå in?
För er som gillar små triviala detaljer kan jag i största hemlighet berätta att Guillermo bestämde sig för att bli vegetarian efter att ha sett Motorsågsmassakern.
PS

© Uppsala Filmstudio