Det svarta fåret

(Cerny Petr) Tjeckoslovakien 1963. Regi: Milos Forman. Manus: Milos Forman, Jaroslav Papousek. Foto: Jan Nemecek. Klipp: Miroslav Hájek. Musik: Jirí Slitr. I rollerna: Ladislav Jakim (Petr), Pavla Martinkova (Pavla), Jan Vostrcil (Petrs far), Vladimír Pucholt (Cenda), Pavel Sedlacek (Lada), Zdenek Kulhanek (Zdenek), Frantisek Kosina, Josef Koza, Bozena Matuskova (Petrs mor), Antonín Pokorny, Jaroslav Kladrubsky m fl. Längd: 85 minuter.
Milos Forman är numera mest känd för amerikanska påkostade filmer som Gökboet, Hair, Amadeus, Ragtime och People vs Larry Flynt. Men han slog igenom i ett helt annat filmklimat. Han var en av de tongivande i den så kallade ”tjeckiska filmvåren” i tidigt 1960-tal, filmer som ofta skildrade vardagen med en lätthet och humor i det nästan dokumentära.
Genombrottsfilmen var Det svarta fåret, en film om Petr, en ung mans första trevande steg ut i livet. Han får jobb på ett snabbköp där han ska iaktta kunderna så att det inte stoppar på sig några godbitar utan att betala för sig. Han är sällsynt illa lämpad för sin uppgift.
Det var däremot inte Milos Forman som redan här visar upp sitt mästerskap i att just iaktta mänskliga beteenden. Handlingen är mycket lös, lätt och ledig. Vi får se Petr på sitt arbete, Petr hemma där fadern hela tiden föreläser och förebrår med tomma floskler, Petr när han och kamraterna tar en tur till badstranden osv. En lång sekvens som gått till filmhistorien utspelar sig på en dansplats där alla de unga pojkarna förgäves – och med allt mer hjälp av flytande stimulantia – försöker uppbringa mod att bjuda upp någon flicka. En sekvens som fortfarande ekar i tjeckisk film – i till exempel den av Filmstudion nyligen visade Idioten kommer tillbaka.
NB

© Uppsala Filmstudio