Den kriminelle

[The Criminal] England 1960. Regi: Joseph Losey. Manus: Alun Owen. Foto: Rober Krasker. Musik: Johnny Dankworth. Produktion: Merton Park Studios, Jack Greenwood. I rollerna: Stanley Baker (Johnny Banyon), Sam Wanamaker (Mike Carter), Margit Saad (Suzanne), Jill Bennet (Maggie), Patrick Magee (Barrows). Längd: 97 min. Norska texter.
När handlingen i filmen beskrivs säger det inte särskilt mycket om filmen. Ett gäng bovar rånar en kapplöpningsbana. Det begås misstag, och ledaren hamnar i fängelse, varifrån han gör allt för att komma ut. Samtidigt är många ute efter bytet.
Det låter som vilken kriminalfilm som helst, men som alla vet beror värdet på hur det görs. Filmen är regisserad av Joseph Losey, som var långtifrån en dussinregissör. Losey var amerikan men ansåg det lämpligast att fly till Europa på 50-talet under häxjakten i USA. Resten av sitt liv var han verksam i Europa, främst i England och Frankrike, där han gjorde filmer som Betjänten (1962) och M Klein (1976).
Den kriminelle blir något djupare än en enkel brottshistoria. En stor del av filmen utspelas i fängelse, och det ligger nära tillhands att se skildringen av fängelsevärldens grymhet och järnhårda lagar som en spegel av världen i stort. Filmens amerikanska titel var ”Betongdjungeln”. Maktkampen mellan Banyon och chefen för vakterna Barrows är en bitter kamp utan några egentliga vinnare. Den tillförs en ytterligare dimension genom de utomordentliga skådespelarna Stanley Baker och Patrick Magee.
Filmens slutscen är en talande kommentar till människans villkor.
HE

© Uppsala Filmstudio