Cyclo

Frankrike/Vietnam 1995 Regi: Tran Anh Hung. Manus: Tran Anh Hung. Foto: Benoit Delhomme. Klippning: Nicole Dedieu, Claude Ronzeu. Musik: Ton That Tiet. Scenografi: Benoit Barouh. Producent: Christophe Rossignon. I rollerna: Le Van Loc (cyclo-föraren), Tran Nu Yen Khe (systern), Nguyen Nhu Quynh ('Trud), Bjuhoang Huy (sonen), Tony Leung Chiu Wai (Poeten) m fl. Längd: 129 min.
Doften av grön papaya och När solen står som högst är relativt ljusa filmer om dagligt liv i Vietnam. Tran Anh Hungs andra film Cyclo är något annat - en svart och bitvis mycket brutal skildring av livet på samhällets baksida, och om hur snabbt och lätt man hamnar där på grund av olyckliga händelser.
En ung cykeltaxiförare som kämpar för att hålla sig flytande får sin taxi stulen av några ligister. Från och med nu går det utför. Han måste betala av skulden till cykeltaxins ägarinna genom att själv utföra kriminella uppdrag - till slut till och med mord. Samtidigt träffar hans syster Poeten, en mystisk gangsterboss, som hon förälskar sig i. Han blir hennes hallick när hon börjar prostituera sig.
Historiens nattsvarta realism bryts ibland av märkliga poetiska bilder. Plötsliga stänk av färg skymtar i de annars blåaktiga dunkla miljöerna (som en plötslig strimma av hopp i mörkret). Eller den drömlika, hallucinatoriska stämningen som föregår det mord den unge pojken förväntas utföra.
Filmen spränger realismens gränser - den skildrar livet på botten med en paradoxal drömkänsla som man inte är van vid i filmer om samhällets olycksbarn.
”Cyclo är absolut en film om Vietnam av idag, men en rent banal realism intresserar mig inte. Jag hoppas att filmen har en trovärdig, realistisk grund, men det jag är ute efter är ett slags barockartad poesi.” Tran Anh Hung
EL

© Uppsala Filmstudio