A chinese ghost story

Magiska krafter, onda väsen, himlastormande romantik och balettartade svärdsdueller som trotsar tyngdlagen. Dessa element har alltid varit viktiga estetiska och tematiska byggstenar inom den orientaliska äventyrsfilmen, en genre som i år fått ett rejält uppsving i och med Ang Lees framgångsrika storfilm Crouching Tiger, Hidden Dragon. En annan filmskapare som delar denna förkärlek för det fantasifulla och drömlika är ex-stuntmannen Ching Siu Tung, som bla regisserat denna färgsprakande spöksaga.

Historien utspelar sig i en avlägsen dåtid och tar sin början då den unge indrivaren Ning överraskas av en regnstorm och söker skydd i ett uråldrigt tempel. Det visar sig dock snart att templet är hemvist för en mängd illasinnade vålnader. Bland dessa finns den undersköna spökflickan Lit, som har till uppgift att snärja unga gossar åt den långtungade trädhäxa som håller hennes själ fången. Trots den prekära situationen uppstår tycke mellan de två, vilket leder till en kamp mellan goda och onda krafter då Ling beslutar sig för att föra Lit tillbaka till jordelivet. Det blir en synnerligen fartfylld och humoristisk batalj, kantad av mumifierade andar, råbarkade samurajhjältar och androgyna demoner.

Att säga att A chinese ghost story inte sparar på krutet är något av en underdrift. Filmen är något av en specialeffekternas lekstuga, där Ching Siu Tung frossar i slowmotionsekvenser, spektakulära kameraåkningar och extrema ljussättningar. Resultatet av detta lekfulla filmskapande är en praktfull actionsaga för de som fortfarande har barnasinnet i behåll.

FS

Qian nu youhun
Hong Kong 1987. Regi: Ching Siu Tung. Manus: Yeun Kai Chi. Producent: Tsui Hark Tsui. Foto: Poon Hang Seng, Sander Lee, Tom Lau mfl. Klippning: David Wu. Musik: Romeo Diaz, James Wong.
Irollerna: Leslie Cheung, Wong tsu Hsien, Wang Zuxian, Wo Ma, Dawei Hu, Jin Jiang, Wing Tsiu Tung.
Längd: 98 min.

© Uppsala Filmstudio