The Breakfast Club

USA 1985. Manus och regi: John Hughes. Producent: Ned Tanen och John Hughes. Foto: Thomas Del Ruth. Klipp: Dede Allen. Musik: Keith Forsey. I rollerna: Emilio Estevez (Andrew), Molly Ringwald (Claire), Judd Nelson (John), Anthony Michael Hall (Brian), Ally Sheedy (Allison), Paul Gleason (Vernon). Längd: 97 min.

Till tonerna av Simple Minds "Don't You (Forget About Me)" utspelar sig ett tonårsdrama av sällan skådat slag. Den nu 14 år gamla pressreleasen säger allt: "De träffas bara en enda gång men det kommer att förändra deras liv för all framtid. De träffas för första gången, fem främlingar som inte har något gemensamt: en sportdåre, ett geni, en skönhet, en rebell och en enstöring. Innan dagen är över har de brutit mot alla regler. Öppnat sina hjärtan. Och kommit varandra så nära som de aldrig kunnat drömma om. John - rebellen: Han är arrogant och förbannad, han är outsidern. Han trodde aldrig att han skulle bli en i gänget. Claire - skönheten: Hon är rik, hon är söt, hon är pappas lilla prinsessa. Hon trodde att hon hade allt man kan önska sig. Brian - geniet: Han är mycket begåvad. Han har en oerhörd press på sig. Han gjorde alltid som han blev tillsagd. Andy - sportdåren: Han är cool, han har självförtroende, han har aldrig lärt sig att tänka själv. Allison - enstöringen: Hon är vild, hon är galen, hon är oälskad. Hon var säker på att hon var ful och att ingen brydde sig om henne."

Nu skall alltså dessa fem tillbringa en kvarsittningslördag tillsammans i skolbiblioteket... Det vankas gruppterapi av en sort man oftare ser på teatern än på filmduken. Filmen fick genomgående god kritik vid premiären, och ingår i John Hughes high-school-trilogi som började med Sixteen Candles 1984 och avslutades med Weird Science 1985. Han började som manusförfattare till Ett päron till farsa -filmerna, och har sedan regisserat filmer som Ferris Bueller's Day Off ( Fira med Ferris ), och skrivit manus till Pretty in Pink och Some Kind of Wonderful. Alla som inte sett denna pärla borde göra det, och alla som sett den upprepade gånger på video skall ta channsen att se den på stor duk.

AM

© Uppsala Filmstudio