Brassed Off 28/9 kl 19.00

Storbrittanien 1996. Regi och manus: Mark Herman. Producent: Steve Abbot. Foto: Andy Collins. Klippning: Mike Ellis. Musik dirigerad av Trevor Jones & Geoff Alexander. I rollerna: Ewan McGregor (Andy), Tara Fitzgerald (Gloria), Pete Postlewaite (Danny), Stephen Tompkinson (Phil), Jim Carter (Harry), Philip Jackson(Jim). Längd 109 min.

Det är bara en tidsfråga innan den gamla kolgruvan tvingas slå igen och massarbetslösheten i den lilla hålan Grimley i norra England är ett faktum. Stämningen i samhället pendlar mellan total likgiltighet och ren desperation, och mitt i all hopplöshet spelar gruvans gamla mässingorkester vidare &endash; trots allt. Kring detta band och dess mer eller mindre desillusionerade medlemmar kretsar Mark Hermans andra långfilm Brassed Off.

Det är en film som knyter an till den socialrealistiska tradition som framförallt förvaltas av Ken Loach och Mike Leigh, och det står helt klart att Herman delar dessa herrars förmåga att lyfta fram stor dramatik ur det enkla vardagslivet samt deras vilja att låta strimmor av ljus perforera även det mest kompakta mörker. För mitt ibland självmordsförsök, utmätningar och lungsjuka frodas även hjärtevärmande medmänslighet och humor. Berättandet balanserar hela tiden på gränsen mellan det djupt tragiska och det lättsamt komiska, och det är en balansakt som är sällsynt lyckad. Resultatet av detta, i kombination med rakt igenom utmärkta skådespelarinsatser och högst njutbar musik, är en stark film som förmår underhålla samtidigt som den är bitsk nog att ge Margaret Thatcher en och annan mardröm.

FS

 

© Uppsala Filmstudio