Alice i nya underlandet

Dreamchild. England 1985. Regi:Gavin Millar. Manus: Dennis Potter. Dockor: Jim Henson. Prodoktion: Dennis Potter, Verity Lambert, Rick McCallum, Kenith Trodd. I rollerna: Coral Brown (Alice Hargreaves), Ian Holm (Charles Dodgson alias Lewis Carroll), Peter Gallagher (Jack Dolan), Amelia Shanley (Alice som liten). Längd: 94 min.
Regissören till Alice i nya underlandet, Gavin Millar får nog finna sig i att när filmen omnämns och diskuteras riktas det största intresset mot manusförfattaren Dennis Potter. Men Millar har varit en flitig, men rätt anonym, arbetare i många år inom främst engelsk TV där han gjort många olika typer av program, bland annat fler porträtt av olika filmstorheter, han har även gjort långfilm både för bio och TV.
Dennis Potter är en av de riktigt stor inom TV-mediet och som hans främsta verk räknas Pennies from heaven, där Bob Hoskins fick sitt stora genombrott, och Den sjungande detektiven med Michael Gambon i huvudrollen. Med dessa serier inmutad Potter en alldeles egen värd, med referenser till populärkultur, ofta mimar filmernas personer till gamla schlager och populär sånger. Potter blandar detta med egna barndomsminnen och politiska referenser. Ett av hans återkommande teman var vad det var som gick snett i samhällsutvecklingen i efterkrigstidens England. I filmerna flyter ofta olika tidsplan ihop, och person från olika tider kam vandra mellan olika handlingsplan.
En författare som även han var en mästare i att ställa all logik på huvudet var Lewis Carroll, skapare av Alice i underlandet. Carroll var en pseudonym för matematikern Charles Dodgson som berätta historierna om Alice för en grannes barn innan han skrev ner dem. Alice i nya underlandet utspelas 1932 när förebilden för Alice blivit en bitsk äldre dam som åker till USA för att fira hundraårsdagen av Caroll/Dodgson födelse. Händelserna där får den gamla damen att minas sin barndom med den snälle farbrorn, som kanske inte alltid hade så rena motiv, om han nu själv var medveten om detta. Filmen blir en typisk blandning av Potterskt snitt där skildringen av ett Amerika tyngt under depression vill hylla en av den gamla värdens hjältar, blandas med iscensatta minnesbilder där Alice drömvärd får många mörka och hotande drag.
HE

© Uppsala Filmstudio