Adaptation

USA 2002. Regi: Spike Jonze. Manus: Charlie och Donald Kaufman. Foto: Lance Acord. Musik: Lou Barlow, Carter Burwell och John Davis. I rollerna: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper och Tilda Swinton. Längd: 114 min.
I Adaptation bjuder Nicolas Cage på sin kanske bästa rollprestation, helt i klass med insatserna i Birdy 1984 och Bringing out the dead 1999. En mästare i att spela neurotisk och manisk har här lyckats hålla det på en fullt trovärdig nivå (till skillnad från i filmer som Snake Eyes och Con Air, där överspelet firade stora triumfer). Här tolkar han rollen som Charlie Kaufman, en svettig, tunnhårig och lätt överviktig medelålders manusförfattare. En annan bra skådespelarprestation står Chris Cooper för, som dessutom fick en välförtjänt Oscar för rollen som orkidésamlaren John Laroche.
Det geniala att placera manuset till filmen som Charlie Kaufman skall försöka få skrivet i själva filmen, gör detta verk både smart och skruvat.
Ett annat roligt infall är att låta Nicolas Cage spela sin egen tvillingbror (precis som David Cronenberg lät Jeremy Irons göra i Dead Ringers) vilken ger sig in för att hjälpa Charlie med manuset under filmens sista halva. Man ägnar inte en tanke åt att det är en och samma person som spelar tvillingarna eftersom Cage rollprestation är mycket trovärdig. När brodern äntrar scenen förändras successivt handlingen till en klichéfylld actionhistoria, vilket ju också är syftet.
Filmen är även en snygg satir om filmindustrin i dagens Amerika, där bristen på uppfinningsrikedom och egna idéer är total (förutom bland dom mindre, oberoende filmskaparna).
Adaptation är så principfast utformad att Kaufman och Jonze helt enkelt offrar sin film för att få fram poängen.
Att dra paralleller till Jonzes debutfilm I huvudet på John Malkovich är ofrånkomligt. Denna gång känns det som att större kraft och energi lagts på karaktärerna utan att för den delen inskränka på den originella historien.
En mycket tankeväckande och underhållande film från en av Amerikas mer intressanta regissörer just nu. Ett litet tips: Jonze började sin karriär som musikvideomakare till bla Björk, Beastie Boys och Fat Boy Slim mfl och nu finns en stor mängd av hans samlade verk på en alldeles färsk DVD släppt på Directors Label. En liten guldgruva för fans av Jonzes filmkonst.
PS & TL

© Uppsala Filmstudio