Short Cuts

USA 1993. Regi: Robert Altman. Manus: Robert Altman och Frank Barhydt. Producent: Cary Brokaw. Foto: Walt Lloyd. Musik: Mark Isham. I rollerna: Andie MacDowell (Ann Finnigan), Bruce Davison (Howard Finnigan), Jack Lemmon (Paul Finnigan), Zane Cassidy (Casey Finnigan), Julianne Moore (Marian Wyman), Matthew Modine (Ralph Wyman), Anne Archer (Claire Kane), Fred Ward (Stuart Kane), Jennifer Jason Leigh (Lois Kaiser) Chris Penn (Jerry Kaiser), Lili Taylor (Honey Bush), Robert Downey, jr (Bill Bush), Madeleine Stowe (Sherri Shepard), Tim Robbins (Gene Shepard), Lily Tomlin (Doreen Piggot), Tom Waits (Earl Piggot), Frances McDormand (Betty Weathers), Peter Gallagher (Stormy Weathers), Annie Ross (Tess Trainer), Lori Singer (Zoe Trainer), Lyle Lovett (Andy Bitkower), Buck Henry (Gordon Johnson), Huey Lewis (Vern Miller) m fl. Längd: 184 minuter.

"Handlingen är mer om vad vi tror än vad vi vet."

Robert Altman om Short Cuts

Short Cuts skildrar en serie människoöden som vävs samman till en stor historia. Filmen bygger på en novellsamling av författaren Raymond Carver, som blivit en centralgestalt inom den nya realistiska amerikanska prosan. Han verkade inom den genre som kommit att betecknas som "dirty realism" och vid sin död 1988 rankades han som en av vår tids största novellister.

I Short Cuts, liksom i ett flertal av hans filmer, har Robert Altman tagit fasta på det märkvärdiga i det vardagliga. Det handlar om ett tillfälligheternas spel, det smärtsamt slumpmässiga i den mänskliga existensen. I filmen Short Cuts har Altman, till skillnad från bokens uppbyggnad där de olika episoderna är skilda från varandra, vävt ihop åtta noveller och en dikt av Carver. Intentionen var att använda flera historier. Blanda människorna med varandra, så att någon berättelse dyker upp i en annan. Det är inte ett försök att filmatisera Carvers berättelser som de är, Altman har tagit sig stora friheter med materialet. Nya karaktärer har skapats och handlingen har förflyttats från småstadsmiljön till Los Angeles, men filmens kärna är Carver.

Trots att Altman håller sig med ett stort antal huvudroller i Short Cuts blir det aldrig svårt att hänga med i handlingen. Vi får följa 22 människor i deras vardag i 90-talets USA. De korsar slumpmässigt varandras vägar och det är i dessa möten som filmen binds ihop till en helhet.

KHÅ

© Uppsala Filmstudio